Horacio Salgán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horacio Salgán
HoracioSalgan.jpg
Født15. juni 1916
Buenos Aires
Død19. august 2016 (100 år)
Buenos Aires
Beskjeftigelse Komponist, pianist, dirigent
Nasjonalitet Argentina

Horacio Adolfo Salgán (født 15. juni 1916 i Buenos Aires, død 19. august 2016 samme sted[1]) var en argentinsk tangopianist, komponist, orkesterleder og arrangør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Salgán tok fatt på pianostudier i 6-årsalderen. 18 år gammel begynte han i Radio Belgrano som solist og studiomusiker. To år senere ble han oppdaget av orkesterlederen Roberto Firpo, som hyret Salgán til orkestret sitt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1942 gjorde han sin første innspilling, og i 1944 etablerte han sitt eget orkester, som holdt det gående til 1947.

Salgán viet seg til undervisning og komposisjon, men stiftet i 1950 et nytt orkester. I 1960 startet han Quinteto Real. Gruppens hovedanliggende var å skape instrumetaltango for lytting snarere enn for dansegulvet. Imidlertid var flesteparten av komposisjonene hans faktisk meget dansbare. I 1998 spilte Salgán seg selv i den Oscar-nominerte Carlos Saura-filmen Tango.

Blant Salgáns mest berømte komposisjoner er Comme il faut, Entre tango y tango, La llama silbando og A fuego Lento.

Blant sangerne han har akkompagnert finner vi Edmundo Rivero og Roberto Goyeneche. Dirigenten Daniel Barenboim ga ved flere anledninger uttrykk for sin begeistring for Salgán.[trenger referanse] I 1995 mottok Salgán fortjenestemedaljen Personalidad Emérita de la Cultura Argentina.

Den 13. november 2005 ble Salgán spurt av en journalist i den argentinske dagsavisen Clarín hva han syntes om unge tangomusikere som har vendt ryggen til den tradisjonelle tangoen for å skape elektrotango:

«Vel, enkelte ting kan jeg ikke mene noe om, rett og slett fordi jeg ikke aner hva det dreier seg om. Det mest logiske er å ta utgangspunkt i tangoen slik den er, og deretter se på hvilke varianter som kan skapes. Før man kan slå en salto er man nødt til å lære å gå. Så vil tiden vise hvor det bærer. Opp gjennom historien har voldsom kritikk vært rettet mot folk som senere har blitt genierklært: Beethoven, Tsjajkovskij . . . Det sies at Bizet døde av sorg etter den grusomme kritikken operaen Carmen ble utsatt for.»

[2]

Salgán pensjonerte seg i 2005, etter en 74 år lang musikerkarriere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Murió Horacio Salgán, a los 100 años» (spansk). Montevideo Portal. Besøkt 20. august 2016. 
  2. ^ Avisen Clarin