Horacio Salgán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Salgán som ung mann

Horacio Adolfo Salgán (født 15. juni 1916 i Buenos Aires) er en argentinsk tangopianist, komponist, orkesterleder, og arrangør.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Salgán tok fatt på pianostudier i 6-års alderen. 18 år gammel begynte han i Radio Belgrano som solist og studiomusiker. To år senere ble han oppdaget av orkesterlederen Roberto Firpo, som hyret Salgán til orkestret sitt.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1942 gjorde han sin første innspilling, og i 1944 etablerte han sitt eget orkester, som holdt det gående til 1947.

Salgán viet seg til undervisning og komposisjon, men stiftet i 1950 et nytt orkester. I 1960 startet han Quinteto Real. Gruppens hovedanliggende var å skape instrumetal-tango for lytting snarere enn for dansegulvet. Imidlertid er flesteparten av komposisjonene hans faktisk meget dansbare. I 1998 spilte Salgán seg selv i den Oscar-nominerte Carlos Saura-filmen Tango (film).

Blant Salgáns mest berømte komposisjoner er Comme il faut, Entre tango y tango, La llama silbando og A fuego Lento.

Salgán har i dag fans over hele verden. Blant sangerne han har akkopagnert finner vi Edmundo Rivero og Roberto Goyeneche. Den berømte dirigenten Daniel Barenboim har ved flere anledninger gitt uttrykk for sin begeistring for Salgán. I 1995 mottok Salgán den høythengende fortjenestemedaljen Personalidad Emérita de la Cultura Argentina.

Den 13. november 2005 ble Salgán spurt av en journalist i den argentinske dagsavisen Clarín hva han syntes om unge tangomusikere som har vendt ryggen til den tradisjonelle tangoen for å skape elektrotango:

«Vel, enkelte ting kan jeg ikke mene noe om, rett og slett fordi jeg ikke aner hva det dreier seg om. Det mest logiske er å ta utgangspunkt i tangoen slik den er, og deretter se på hvilke varianter som kan skapes. Før man kan slå en salto er man nødt til å lære å gå. Så vil tiden vise hvor det bærer. Opp gjennom historien har voldsom kritikk vært rettet mot folk som senere har blitt genierklært: Beethoven, Tsjajkovskij . . . Det sies at Bizet døde av sorg etter den grusomme kritikken operaen Carmen ble utsatt for.»

[1]

Salgán pensjonerte seg i 2005, etter en 74 år lang musikerkarriere. Han utelukker imidlertid ikke muligheten for et comeback.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Avisen Clarin