Horace Wells

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Horace Wells
Wells Horace.jpg
Født21. jan. 1815[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
HartfordRediger på Wikidata
Død24. jan. 1848[1][4][5]Rediger på Wikidata (33 år)
New York CityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Tannlege, viterRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Cedar Hill CemeteryRediger på Wikidata
Signatur
Horace Wellsʼ signatur

Horace Wells

Horace Wells (født 21. januar 1815, død 24. januar 1848) var en amerikansk tannlege. Han er kjent for å være den første som brukte anestesi innen tannlegeyrket, ved å ta i bruk dinitrogenoksid (lystgass).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Wells ble født i Vermont, og tok utdanning i Walpole i New Hampshire før han studerte til å bli tannlege i Boston. Etter å fått tittelen sin startet Wells en praksis i Hartford, Connecticut, sammen William T. G. Morton, som senere ble kjent for sin bruk av eter som anestesi 18. oktober 1846.

Lystgass[rediger | rediger kilde]

Wells merket første gang effekten av lystgass i 1844 da han frivillig testet det på seg selv med hjelp av Gardner Quincy Colton, et medlem av et omreisende sirkus. Wells følte at det virket og begynte å bruke det på sine egne pasienter. Han gjorde ikke forsøk på å patentere funnet, fordi han mente at smertelindring burde være «gratis som luften».

Han ga en demonstrasjon for medisinske studenter ved Massachusetts General Hospital i Boston i 1845. En av tilhørerne hadde vondt i en tann, og Wells ble oppfordret til å vise at lystgass fungerte som smertelindring og ta ut tannen. Men gassen var feildosert og pasienten skrek ut i smerte. Tilhørerne hånet Wells og forlot auditoriet og ropte «Humbug! Humbug!» På grunn av denne hendelsen ble Wells diskreditert i medisinske kretser. Senere fjernet likevel Wells med hell en av sine egne tenner etter å ha pustet inn lystgass, og beviste med det at det fungerte.[6]

Etter vanæren ga Wells opp tannlegekarrieren, og ble omreisende selger de neste to årene, der han solgte dusj-, bade- og husholdningsartikler. I 1847 reiste han igjen til Paris, etter å ha blitt demonstrert anestesi av sin suksessrike tidligere partner William Morton.

Mens han var i Europa og solgte anestesipreparat for Morton ble Wells avhengig av kloroform. I januar 1848 eksperimenterte Wells med kloroform en hel uke. Han ble stadig mer sinnsforvirret. En dag løp Wells delirisk ut i gaten og kastet svovelsyre på klærne til to prostituerte. Han ble fengslet og plassert i New Yorks beryktede fengsel The Tombs. Etterhvert som påvirkningen av kloroformen ble svekket, klarnet Wells hode. Da han innså hva han hadde gjort begikk Wells selvmord ved å kutte over en arterie i foten med en barberhøvel etter å ha innhalert en smertestillende dose kloroform som bedøvelse.

Wells er gravlagt på Cedar Hill Cemetery i Hartford, Connecticut.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Horace-Wells, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Base biographique, BIU Santé person ID 9060[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 14977220k[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id wells-horace[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w61g10nv, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «Miniature Portrait of Horace Wells». National Museum of American History. Besøkt 04.08.2008.