Honninggurami

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Honninggurami
Honninggurami
Vitenskapelig(e)
navn
:
Trichogaster chuna
Hamilton, 1822
[Colisa chuna],
[Colisa soto]
Norsk(e) navn: honninggurami,
rubingurami
Hører til: Trichogaster,
guramier,
Belontiidae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: limnisk, bentopelagisk[1]
Utbredelse: Asia

Honninggurami er en art som stort sett regnes til gruppen Trichogaster, skjønt noen kilder oppgir Colisa. Navnet Colisa soto har feilaktig blitt brukt for å beskrive hunnfisken hos denne arten, da honningguramien viser kjønnsdimorfisme. Honninggurami er en populær akvariefisk og finnes også i en avlsvariant kalt rubingurami.

Det er en ferskvannsfisk som lever i elver og innsjøer i Asia. Den kommer fra India og Bangladesh.[1]

Honningguramien foretrekker områder med tett plantevekst i bløtt og mineralfattig vann.[2] Den holder seg i de øvre om midtre vannlagene.

Den blir opptil 7 cm lang TL.[1] Hannene får en dyp gyllen farge i leksperioden, med mørkeblå buk. Hannene er generelt mer fargerike enn hunnene, som hos de fleste guramier. De har en lys oransje farge rundt strupeområdet. I lekstiden blir denne fargen mye sterkere, og brukes for å gjøre kur til hunnen. Hannene har også et noe oransje skjær i finnene, med unntak av halefinnen. Hannene har også lengre finner med en spiss ryggfinne og forlengede gattfinnestråler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.