Hole In the Wall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hole In the Wall (HITW) var et norsk countryrockeband fra Bergen, startet i 1971, av Erik Møll og Rune Walle. I et historisk perspektiv kan Hole In the Wall plasseres blant pionerene innen roots-basert musikk i Norge. Gruppen eksisterte i tre forskjellige tidsepoker, med forskjellige besetninger. Navnet på gruppa har referanse til en gjeng lovløse i den amerikanske ville vesten, som igjen hadde tatt sitt navn fra et fjerntliggende fjellovergang kalt for Hole-in-the-Wall i fjellene i Johnson County i Wyoming hvor de lovløse hadde sitt skjulested.

Gruppas historie[rediger | rediger kilde]

Første HITW[rediger | rediger kilde]

Den første utgaven av Hole In the Wall hadde en drøss medlemmer som levde i kollektiv. Kjernen i bandet besto av:

Musikken var en spennende blanding av amerikansk country, folk, psykedelia og rock'n'roll. Gruppens første album var nyskapende i norsk målestokk, og kan sammenlignes med utenlandske band som Fairport Convention, Grateful Dead og Buffalo Springfield. En av medlemmene, Rune Walle, ble senere hyret som medlem av Ozark Mountain Daredevils. Deltakerne på albumet var foruten, Møll, Walle og Thue, Anne Bolstad på fele og vokal, Ketil Sand på gitar, Arve Håland på trekkspill, Tom Sætre på gitar, Elisabeth Braarvig på cello, Jens Braarvig på bass og Leif Jensen på trommer. Materialet var komponert av Møll og Walle, og produsenter av Thue, Harald Are Lund og Nils Bjarne Kvam.

Andre HITW[rediger | rediger kilde]

I løpet av høsten 1972 ble bandet omorganisert og bestod av:

Bandet ble imidlertid oppløst i 1973, og Thue tok med seg tre av medlemmene, Rune Walle, Kaare Øivind Moldestad og Gunnar Bergstrøm, til en ny utgave av Saft. Møll dro til sitt andre hjemland USA, men kom tilbake i 1978 for å danne et nytt Hole In the Wall. Musikerne han fikk med seg denne gangen var:

Trygve Thue var produsent for albumet Rose of Barcelona, hvor materialet var skrevet av Møll. Thue deltok også som gitarist på albumet og andre gjester var Gunnar Bergstrøm på trommer, Tom Harry Halvorsen på piano og Magne Lunde på trommer.

Tredje og siste HITW[rediger | rediger kilde]

Møll dannet en tredje utgave av Hole In the Wall tidlig i 1984 sammen med sin gamle venn Rune Walle, som nylig var kommet hjem fra USA etter å ha spilt seks år med Ozark Mountain Daredevils. Nå hadde de med seg:

Nytt musikkmaterialet ble laget, men ingen plateselskaper ville satse på det som fem år senere ble betegnet som roots-musikk. Hole In the Wall ble igjen oppløst og denne gang for godt.

Møll dro nok en gang tilbake til USA, adopterte den amerikanske stavemåten av navnet sitt, «Erik Moll», og slo seg opp som soloartist og låtskriver for blant andre Steinar Albrigtsen. Walle fortsatte på egen hånd, mens de øvrige medlemmene gjorde seg bemerket i en rekke andre sammenhenger. Gundersen startet senere Gjøa Studio, og ble en av de sentrale aktørene i den såkalte Bergensbølgen med musikere som Sergeant Petter og Julian Berntzen, for øvrig sønn av Lasse Berntzen fra 1978-utgaven av Hole In the Wall.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]