Holbergs gate (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holbergs gate
Basisdata
LandNorge
KommuneKristiansand

Kart
Holbergs gate
58°08′53″N 7°59′56″Ø

Frigstadgården i Holbergs gate 11, på hjørnet av Tollbodgata.
Holbergs gate 17.

Holbergs gate (1-63, 2A-66) er en gate i Kvadraturen i Kristiansand som ligger i bydelen Kvadraturen/Eg.

Gaten har sitt løp fra Strandpromenaden til Tordenskjolds gate. I kvartalet mellom Kongens og Dronningens gate mellom Kongensgate skole og Kongens senter er det anlagt et torg som bryter det opprinnelige gateløpet og bare fotgjengere kan passere. Torget har fått navnet Olav den Vs plass og er utsmykket med en skulpturgruppe/fontene kalt «Otra» som ble avduket av Kong Olav V i 1984. Den er en gave fra kunstneren Arne Nikolai Vigeland.

At Ludvig Holberg har fått en gate oppkalt etter seg i Kristiansand har sin bakgrunn i at han hadde et kort opphold i byen hvor han underviste i fransk vinteren 17041705. Gata hadde opprinnelig navnet Kongens tverrgate, senere Dronningens tverrgate.

Holbergs gate 17 består av flere bygninger, en hvitmalt hjørnebygning på hjørnet mot Rådhusgata og en okergul sidebygning og er i statlig eie. Holbergs gate 17 ble oppført i 1797. Hjørnebygningen er senere ombygget og utvidet. Eiendommen er fredet av Riksantikvaren.

Langs Holbergsgate sør for Tollbodgata er bebyggelsen oppført etter bybrann og murtvang, mens en del av den gamle trehusbebyggelsen er bevart videre langs gata. Øverst i gata ligger Ekserserhuset oppført i 18071808 med gymnastikksal for byens garnison, senere også brukt av Kristiansand katedralskole.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]