Hopp til innhold

Hoher Dachstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hoher Dachstein
Hoher Dachstein sett fra luften. Niederer Dachstein til venstre og Gjaidstein på andre siden av breen.
Høyde 2 995 moh.
Primærfaktor 2 139 m[1]
Sekundærfaktor 48 km[2]
LandØsterrikes flaggØsterrike
RegionOberösterreich og Steiermark
FjellrekkeDachstein
Førstebestigningca 1832 av Peter Gappmayr
Posisjonskart
Hoher Dachstein ligger i Alpene
Hoher Dachstein
Hoher Dachstein
Hoher Dachstein (Alpene)
Kart
Hoher Dachstein
47°28′30″N 13°36′20″Ø

Hoher Dachstein (2995 moh.) er den høyeste fjelltoppen i Dachsteinmassivet i De nordlige Kalk-Alper. Fjelltoppen ligger nord for Schladming og sør for Hallstatt på grensen mellom Steiermark og Oberösterreich i Østerrike. Hoher Dachstein er den høyeste toppen i disse østerrikske delstatene.

I Hoher Dachstein møtes tre egger, en fra nord, en fra vest og en fra øst. Nord for den øst-vest-gående eggen ligger isbreene Hallstätter Gletscher og Großer Gosaugletscher.

Dachsteinmassivet er et populært mål for fjellvandrere og tindebestigere. Hoher Dachstein kan bestiges via østeggen eller vesteggen. Man kan også komme opp fra nordvest over Hallstätter Gletscher. På alle rutene kreves bre- og klatreutstyr.

Det går taubane fra Türlwandhütte (1692 moh.) i Oberennstal til Huhnerkogel (2687 moh.) på østeggen fra Hoher Dachstein. Taubanen ble åpnet i 1969.

Dachsteinmassivet ligger i verdensarvområdet Kulturlandskapet Hallstatt–Dachstein/Salzkammergut.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Referansesadelen til Hoher Dachstein er Eben in Pongau på vannskillet mellom Enns og Salzach. Sadelens høyde ligger mellom 850 og 860 moh. og anslås til 856 moh. Dette er også høyden til jernbanestasjonen i Eben in Pongau.
  2. ^ Avstand til samme høyde på Großer Hafner på grensen mellom Salzburg og Kärnten. Nærmeste punkt ligger på Großer Hafners østre skulder, Kleiner Hafner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]