Argeleb II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Argeleb II er en fiktiv person fra J.R.R. Tolkiens litterære verden. Han var den tiende kongen av Arthedain, og er best kjent for å ha gitt hobbitene området som senere ble kjent som Hobsyssel.

Argeleb ble født i 1473 i tredje tideverv. Han var sønnen til kong Araphor, og ble oppkalt etter sin oldefar Argeleb I. Han ble konge av Arthedain da faren hans døde i 1589. I hans regjeringstid var det mange hobbiter som migrerte til Arthedain. I året 1601 (eller år 1 ifølge hobbitene) ga Argeleb hobbitene tillatelse til å bosatte seg i landene vest for Baranduin, ettersom det var et ubebodd område som frem til da ble brukt som jaktmarker for tidligere konger. Det var dette område som senere ble kalt Hobsyssel. Til gjengjeld krevde Argeleb at hobbitene anerkjente ham som sin herre. Hobbitene regnet da seg selv som undersåtter av kongen av Arnor.

Også i hans regjeringstid herjet Den store pesten i Midgard. Gondor ble hardt rammet av denne pesten, og den drepte bl.a. kong Telemnar, hans barn, og det Hvite tre. Pesten nådde de nordlige delene av Arnor, og de gjenværende menneskene som bodde i Cardolan forsvant. Den rammet også Arthedain, hvor det påførte dødsfall blant mennesker og hobbiter, men dets effekt ble minket jo nærmere nord den gikk.

Argeleb II regjerte i 81 år før han døde i 1670, og ble etterfulgt av sin sønn Arvegil.