Hjelp vi flyr igjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hjelp vi flyr igjen
orig. Airplane II: The Sequel
Generell informasjon
Sjanger Crazykomedie
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 10. desember 1982
Norge 1983
Japan 1983
Lengde 85 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 12 år (1983)
Bak kamera
Regissør Ken Finkleman
Manus Ken Finkleman
Produsent Howard W. Koch
Musikk Elmer Bernstein
Richard Hazard
Sjeffotograf Joe Biroc
Klipp Tina Hirsch
Foran kamera
Medvirkende Robert Hays
Julie Hagerty
Lloyd Bridges
Chad Everett
Filmselskap Paramount Pictures
Eksterne lenker

Hjelp vi flyr igjen (originaltittel: Airplane II: The Sequel) er en amerikansk crazy-komedie fra 1982 med Robert Hays, Julie Hagerty og Lloyd Bridges i hovedrollene. Regi er ved Ken Finkleman. Filmen er en oppfølger til Hjelp, vi flyr fra 1980.

Filmen er også kjent under den alternative tittelen Flying High II.

Handling[rediger | rediger kilde]

Flere år har gått siden Ted Striker (Hays), en pilot med flyskrekk, reddet alle passasjerene på et passasjerfly. Nå jobber han som en testpilot for et hypermoderne passasjerfly som er designet for å frakte turister til Månen. Han blir imidlertid urettmessig sent på mentalsykehus etter at testflyet krasjer. Når han der får greie på at et identisk fly, Mayflower, planlegger sin første reise til månen, bryter han seg ut av sykehuset for å stanse den planlagte turen. Ombord i flyet treffer han sin eks-kjæreste Elaine (Hagerty) som jobber som kabinansatt og som nå har blitt sammen med Simon, et medlem av komiteen som ønsker at Mayflowers månereise skal iverksettes. På vei til månen tar imidlertid flyets datamaskin, ROK 9000, kontroll og dreper pilotene samt setter farkosten i kurs mot solen. Det oppstår kaos blant passasjerer og bakkemanskap, men Ted og Elaine klarer etter en stund å frakoble ROK 9000. Atter en gang må Ted ta spaken for å redde passasjerer på et førerløst fartøy.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Hjelp vi flyr igjen spilte inn $27 millioner på amerikanske kinoer og regnes som en kommersiell flopp i forhold til den første filmen som spilte inn over det tredobbelte. Filmen ble den 28 mest innbringende filmen i USA i 1982, mens den første ble den 4 mest innbringende.[1]

Filmen fikk en lunken mottakelse av filmkritikerne og har (per juni 2008) fått beskjedene 35% på Rotten Tomatoes.[2] Den kjente filmkritikeren Roger Ebert skrev at de første 10 minutter av filmen var lovende, men at den raskt ble en inspirasjonsløs og rutinepreget film som stort sett forsøkte å flyte på suksessen til den første filmen.[3]

Arirplane III[rediger | rediger kilde]

På slutten av Hjelp vi flyr igjen reklameres det for en tredje film («Coming soon: Airplane III»), men på grunn av at film nr. to floppet ble planene skrinlagt.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Airplane 2». BOX OFFICE MOJO. Besøkt 27. juni 2008. 
  2. ^ «Airplane 2». Rotten Tomatoes. Besøkt 27. juni 2008. 
  3. ^ Ebert, Roger (13. desember 1982). «Airplane II - The Sequel». Chicago Sun-Times. Besøkt 27. juni 2008. «The new inspirations quickly run out, and "Airplane II" turns into a retread, plundering the same situations and..» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]