Hinamatsuri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hinamatsuriutstilling i fire nivå.

Hinamatsuri (japansk 雛祭り hina-matsuri eller hina-no-sekku), også kjent som «jentedagen» eller «ferskenblomstfesten» (momo-no-sekku), er en japansk høytid som blir feiret den 3. mars.[1] I høytiden setter man opp trappehyller dekket av et rødt teppe, og på hver trappeavsats stiller man opp dukker som bærer klær fra Heian-perioden. Dukkene har ulik rang, og plasseres på ulikt nivå i forhold til sin rang. Høytiden er knyttet til beskyttelse av og fremtidsbønner for barn, og særlig jenter.

Dukkefestivalen i et militærhjem av Katsukawa Shuncho fra slutten av 1700-tallet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dukkefestivalen har rot i flere eldre høytider. Nagashibina eller joushi no sekku er en japansk skikk der man setter papirdukker ut på elver og lar vannet føre dem med seg. Dukkene skal samtidig føre vekk onde ånder. Denne høytiden har rot i en gammel kinesisk tradisjon kalt taqing, og kom til Japan i Heian-perioden (794-1191).

En annen japansk tradisjon var å lage tøydukker når et barn var født. Dukkene skulle tiltrekke seg all ulykke og sykdom som kunne ramme barnet. En periode sendte man også slike tøydukker av gårde på elvene, men i Muromachi-perioden (1338-1573) var det blitt vanlig å beholde dukkene innendørs som dekorasjon.

Keiserinne Kojun og prinsesser under hinamatsuri, ca. 1940.

I 1629 ble det holdt en stor keiserlig hinamatsuri-fest i keiserpalasset i Kyoto. I Edo-perioden ble dette en årlig feiring. Den faste utstillingen av dukker på trappetrinn ble gradvis en tradisjon i denne perioden, og høytiden endret seg fra å omfatte alle kvinner til å rette seg særlig mot jenter. Den offisielle feiringen tok slutt etter Meijirestaurasjonen, men i japanske hjem ble høytiden videreført.[2] Den første hinamatsuri-feiringen i et jenteliv kalles hatsuzekku og blir feiret med ønske om frisk vekst.[3]

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

To japanske jenter foran hinamatsuri-utstillinger. På hver side av dukketrappene står tsurushibina-uroer.

I denne høytiden pynter man med ferskenblomster og dukker som stilles opp på trappetrinn. Trappen skal være dekket av et lykkebringende rødt teppe.

Man henger også opp uroer, som kalles tsurushibina. Disse uroene har små, dinglende figurer laget av gamle kimonoer.[4]

Dukkene[rediger | rediger kilde]

Dukkene som blir brukt til å pynte med under hinamatsuri kalles hina-ningyo. De fleste tradisjonelle japanske familier med jentebarn eier et hinamatsuri-dukkesett, som ofte har gått i arv gjennom generasjoner. Størrelsen på slike sett kan variere; fra å bestå av ett enkelt keiserpar til å omfatte dukker og utstyr nok til å fylle mange trappetrinn.[5] Dukkene blir pakket vekk kort tid etter at høytiden er over, fordi det ikke regnes som lykkebringende å ha dem fremme etter 4. mars.

Stor dukkeutstilling i Konosu.

Dukkene skal stilles opp på trappetrinnene slik at de to som forestiller keiseren og keiserinnen troner på det øverste trinnet. Som regel er keiserparet plassert foran et gullfarget skjermbrett. På hver side av keiserparet kan det stå lamper og lanterner, og det kan stå vaser med ferskentregrener mellom keiseren og keiserinnen.

Trinnet under keiserparet er forbeholdt hoffdame-dukkene. Dem er det ofte tre av, og hoffdamene holder sake og utstyr til å servere saken. Disse dukkene kan være omgitt av runde bord med søtsaker på.

På det tredje trinnet står fem musikere med instrumenter: liten tromme (taiko), stor tromme (otsuzumi), håndtromme (kotsuzumi), fløyte (fue eller yokobue) og en sanger som holder en håndvifte.

På de neste trinnene står ulike figurer, for eksempel samuraier, og utstyr, som for eksempel møbler, vogner, trær og lignende. Ofte står det ministre ytterst til høyre og venstre på det fjerde trinnet.

Hina arare.

Mat og drikke[rediger | rediger kilde]

Til denne høytiden hører det visse typer mat og drikke:[3]

  • En søt, alkoholfri sake kalt amazake
  • En spesiell type sushi kalt chirashi
  • Skjellsuppen ushiojiru hører også med noen steder i landet; denne skikken er da forbundet med tradisjonell skjellsanking i tiden opp mot høytiden
  • Den fargerike riskaken hinshimochi
  • Hina arare, som er farget, sukkertrekt, puffet ris; de typiske fargene er rosa, hvitt og grønt

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Golu, en sørindisk dukkehøytid

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hina matsuri – galleri av bilder, video eller lyd på Commons