Hilmar Oddsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hilmar Oddsson
Født1957Rediger på Wikidata
Island Reykjavík
Beskjeftigelse Manusforfatter, musiker, filmregissørRediger på Wikidata
Barn Hera HilmarRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata
Utmerkelser Eddaprisen for beste regissør (2004)Rediger på Wikidata
IMDbIMDb

Hilmar Oddsson (født 1957 i Reykjavík) er en islandsk filmregissør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oddson kommer fra en teaterfamilie i Reykjavík og har stiftet popgruppen Melchior. Hilmar Oddsson studerte filmregi på filmskolen i München fra 1980 til 1985. Hans mest interessante kortfilm fra München var In The Shadow of Scartaris der deler av Jules Vernes reise til jordens indre filmes på SnaefellsjokullisbreenIsland.

Hans første spillefilm, The beast hadde premiere i 1986. Det er en psykologisk thriller som handler om skjebnen til to unge mennesker i det øde og dystre islandske landskapet. Filmen ble godt mottatt på Island. I tillegg til regi skrev Oddsson manuskriptet og komponerte deler av filmmusikken.

Cold Light fra 2004 regissert av Hilmar Oddsson ble Islands bidrag til den Den 77. Oscar-utdelingen i 2004. Men den ble ikke akseptert som bidrag i konkurransen om beste fremmedspråklige film.[1][2] Som flere av Oddsons andre filmer spiller også Cold Light på det overnaturlige og mystiske, noe som er et kjennetegne ved Islandsk film.

Oddsson jobber som freelanceprodusent og regissør i islandsk TV i mellom sine filmprosjekter. Han var en av stifterne av Nyja bio film og video i 1989.

Filmen Tears of stone som er basert på livet til den Islandske komponisten Jon Leifs har deltatt I mer en 30 festivaler og vunnet diverse priser[3]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «50 Countries in Competition for Oscar». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 22. oktober 2004. Arkivert fra originalen 29. august 2008. Besøkt 9. juli 2008. 
  2. ^ «2005 Oscars 77th Academy Awards Nominees». Yahoo! Movies. 25. januar 2005. Besøkt 9. juli 2008. 
  3. ^ «Tears of stone». Red Diaper Productions. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]