Kaldt lys

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kaldt lys
orig. Kaldaljós
Generell informasjon
SjangerDrama
Prod.landIsland
Utgivelsesår2004
Lengde1 t. 30 min.
SpråkEngelsk
islandsk
Tysk
Bak kamera
RegissørHilmar Oddsson
ManusforfatterHilmar Oddsson
Freyr Þormóðsson
ProdusentHilmar Oddsson
Friðrik Þór Friðriksson
Anna María Karlsdóttir
KomponistIvana Jeftic
SjeffotografSigurður Sverrir Pálsson
KlipperSigvaldi J. Kárason
Annen informasjon
Premiere(r)1. januar 2004 (Island)
Eksterne lenker

Kaldt lys (originaltittel: Kaldaljós) er en islandsk dramafilm fra 2004 av Hilmar Oddsson, basert på en bok av Vigdísar Grímsdóttur.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen deler navn med Vigdísar Grímsdóttur gjennombruddsroman Kaldaljós fra 1987. Grímsdóttir har studert islandsk og bibliotekkunnskap. Frem til 1991 jobbet hun som gymnaslærer. De mest sentrale tema i Grímsdótturs forfatterskap er seksualitet og døden, romanen kjennetegnes av en meget intens og fantasifull personlig stil. Filmen, som boka den er basert på spinner rundt mystiske og åndelige element i livet er karakteristisk for Islandsk film Storslått natur, og det tvetydige forholdet mellom mennesket og natur preger filmen.

Filmens skaper Hilmar Oddson spiller selv en liten rolle i filmen som Tumis Far.

Handling[rediger | rediger kilde]

Kaldaljós er et psykologisk drama om en mann (Grimur) med en vanskelig fortid og problemer med forholdet til sin kunstlærer (Linda) Filmen foregår i en fiskelandsby på den Islandske landsbygda. Filmen spiller på det mytiske og tanken om fremsyn, og det åndelige. Visjoner og fremsyn av fremtiden preger filmens protagonist.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen har vunnet 11 priser. Blant annet en Edda pris for Beste kvinnelige skuespiller, beste film, beste regissør og beste lyd i 2004. Filmen ble nominert til 7 priser. Og den ble Islands bidrag til den Den 77. Oscar-utdelingen i 2004. Men den ble ikke akseptert som bidrag til beste fremmedspråklige film.[1][2]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «50 Countries in Competition for Oscar». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 22. oktober 2004. Arkivert fra originalen 2008-08-29. Besøkt 9. juli 2008. 
  2. ^ «2005 Oscars 77th Academy Awards Nominees». Yahoo! Movies. 25. januar 2005. Besøkt 9. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]