Fjellvierfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hillia iris»)
Fjellvierfly
Nomenklatur
Hillia iris
(Zetterstedt, 1839)
Populærnavn
fjellvierfly
Hører til
Hadeninae, nattfly,
sommerfugler
Økologi
Habitat: der det vokser vier, mest i fjellet
Utbredelse: den palearktiske sone og Nord-Amerika

Fjellvierfly (Hillia iris) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Den er nokså vanlig i de lavere delene av fjellet i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Et middelsstort (vingespenn 30 – 34 mm), kraftig nattfly. Arten finnes i to klart adskilte fargeformer (morfer). Den lysere formen er lys grå, forvingene litt mørkere i den fremre halvdelen. Nyre- og ringmerkene er lyse og området mellom den er svart og danner en trapesformet flekk. Langs ytterkanten går det en bølgete, svart og hvit tverrlinje (bølgelinjen) som er utydelig nær vingespissen. Bakvingen er gråhvit med grå årer og en diffus, grå tverrlinje langs ytterkanten. Den mørkere formen har forkroppen og forvingene sjokoladebrune, ofte med et litt rødlig skjær. Nyremerket og ringmerket er helt eller delvis hvite, med svart kant bortsett fra yttersiden av nyremerket. Bølgelinjen er brunrød. Bakvingen er nokså ensfarget grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artne kan finnes i mange ulike habitater der det vokser viere (Salix spp.), mest på fuktige steder. Den forekommer i høyereliggende barskoger og i fjellbjørkeskogen. Larvene lever på istervier (Salix pentandra), grønnvier (Salix phylicifolia) og trolig også på andre viere (Salix spp.). De utvikler seg i juni – juli, først på raklene og siden på viernes blader. De voksne sommerfuglene flyr i august. Arten overvintrer som egg.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Fjellvierflyet er utbredt i Nord-Europa og videre østover til Stillehavet i Øst-Sibir, og i Nord-Amerika. I Norge er den forholdsvis vanlig i fjellet i Sør-Norge, i Nord-Norge er den bare funnet én gang i Sør-Varanger i Finnmark. Streifeksemplarer kan forekomme i lavlandet i Sør-Norge, men arten har ikke faste bestander her.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]