Hopp til innhold

Hillevågsvatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hillevågsvatnet
LandNorges flagg Norge
Kart
Hillevågsvatnet
58°57′31″N 5°44′40″Ø

Hillevågsvatnet også kjent som Hillevågsvann eller Hillevågsvannet i Stavanger er en stor bukt i Gandsfjorden ved Hillevågen. Åpningen mot fjorden er gjennom et smalt sund, Hillevågsstrømmen. Stavanger by har vokst mellom begge sider av et søkk som går tvers gjennom terrenget med brattheng og bakker opp fra bunnen. I forlengelsen av Boknafjorden og Byfjorden skjærer Vågen seg inn i søkket fra nordvest og danner et naturlig sentrum, mens Hillevågsvatnet trenger seg inn fra Gandsfjorden gjennom Strømmen i sørøst. Breiavatnet ligger mellom disse fjordtungene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hillevågsvatnet har i fra de tidligste tider vært en lun og god havn. På 1800-tallet var det et badehus på vestsiden. I 1880-årene kom det vei fra sentrum ut hit, Strømsbrua over Hillevågsvatnet ble bygget for å få en lettere forbindelse mellom sentrum, Våland og Storhaug. Den ble åpnet av kong Olav V i 1960.

I mange år var imidlertid vatnet skjemmet med store utslipp av kloakk. Dette er det nå slutt på, og Hillevågsvatnet er videre utbygd som kommunens største båthavn. Forurensingen kan ha kommet fra boliger, lett industri, småbåthavnen, NSBs godsterminalParadis og en nå nedlagt importhavn for fossile brensler, kjent som kullkaien.

Stedsnavn[rediger | rediger kilde]

Det gamle gardsnavnet på vestsiden av Hillevågsvatnet var Lagård, og hovedgaten på denne siden heter Lagårdsveien. I skråningen mot Hillevågsvatnet var det i tillegg en rekke lokale stedsnavn som ikke lengre er i bruk, som Sommerlyst, Granli, Eilertsminde, Norddalen, Østrelid, Strandheim, Soltun og Lindalshillevåg.[1]

På østsiden finner en nesten innerst Paradis. På 1840-tallet var Paradis avgrenset omtrent ved krysset Birkelandsgate og Saudagata - Saudagata - Vikedalsgata - på skrå opp til Admiral Cruys gate - på skrå ned til Hillevågsvatnet - Paradisveien - og på skrå opp til Lyder Sagensgate - Birkelandsgata.

I dag brukes også navnet Paradis også det utfylte området mellom Lagård gravlund og Strømsbrua.

Mellom Paradis og Strømsbroa lå på østsida av Hillevågsvatnet Rosenlund og Vestvigen. På utsiden av broa lå Strømvik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kartet over Hillevågsvatnet fra 1911.