Heterispa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heterispa
Nomenklatur
Heterispa
Chapuis, 1875
Populærnavn
-
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: 5
Habitat: på planter
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Heterispa er en slekt av biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (ca. 7 millimeter), avlange og slanke, firkantede, brunlige bladbiller, gjerne med en rød flekk på dekkvingenes "skuldre". Oversiden er tett og kraftig punktert. Hodet er nokså lite, antennene kraftige, holdes gjerne samlet og framoverrettet, med et framspring mellom antennefestene. Fasettøynene er ganske store og rundede. Pronotum er avrundet sekskantet. Antennene består av 8 ledd og tilspisset ytterst. Dekkvingene er firkantede, med en rad av pigger lamngs bakkanten. Dekkvingene har 10 punktstriper som ligger parvis, punktene grove og tette, og med to fullstendige og to korte, opphøyde lengderibber. Beina er forholdsvis lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larver og voksne lever på planter og eter fra dem. Disse artene holder seg gjerne til én eller noen få vertsarter, larvene minerer i bladene til de samme plantene som de voksne gnager på. Denne slekten omfatter arter som lever på flere ulike plantefamilier, både enfrøbladete og tofrøbladete planter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt fra Mexico i nord til Argentina i sør.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Hispinae inkluderer noen ganger gruppen (underfamilien) skjoldbiller, da som stammen Cassidini, i denne oversikten er den holdt utenfor, og plassert inn i som søstergruppen skjoldbiller. Andre klassifikasjoner plasserer denne gruppen (som Hispini) som en undergruppe av skjoldbillene. Noen ganger blir noen asiatiske slekter også plassert i Chalepini. Denne slekten har ofte vært plassert som en underslekt av Uroplata.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]