Heshan (Jiangmen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Heshan i Guangdong

Heshan (kinesisk: 鹤山; pinyin: Hèshān) er en byfylke i området Si Yi del av byprefekturet Jiangmen sør i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina. Det hadde i 2002 omkring 360 000 innbyggere – da er ikke gjestearbeidere medregnet.

Det egentlige Si Yi omfattet opprinnelig ikke Heshan, men fire sønnenfor liggende fylker. Etterhvert er Heshan blitt medtatt idet det er del av samme byprefektur som de øvrige fire, og dermed er områdenavnet Se Yi blitt misvisende – det betyr fire fylker, og Heshan er et femte. De som er seg bevisst dette, kaller gjerne hele området for Wu Yi (fem fylker).

Gjennomsnittsinntekten er godt over gjennomsnittet for landet forøvrig. Heshan ligger sentralt i et av Kinas fremste møbelproduserende områder, som forsyner verden med rundt 10 prosent av dets nye møbler (2008).

Heshan har også ressurser som bly, sink, kobber, fosfor og mergel. Området er relativt skogrikt. Ved siden av trevirke har man der planer som er av betydning innen tradisjonell kinesisk medisin.

Innen jordbruket produseres ris, peanøtter, te, tobakk, sukkerrør, jute, frukter og grønnsaker.

Her er også næringsmiddel- maskin- og tekstilindustri. Viktige produkter er sement og andre byggestoffer, tekstiler (Heshan er blant Asias viktigste ullteppeprodusenter), papir, trykk, elektrogjenstander og kjemiske produkter.

Heshan ligger ved motorveien Guangzhou-Foshan-Kaiping og er dessuten utgangspunkt for en motorvei som går mot Jiangmen. Parallelt til den løper den viktige nasjonalvei 325. Heshan har ingen jernbanetilknytning, og byens havn ved elven Xijiang er av underordnet betydning.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Heshan består av elleve storkommuner:

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 325 (Guangnan-veien) løper gjennom området. Den fører vestover fra Guangzhou i Guangdong til Nanning til den autonome region Guangxi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]