Hertugdømmet Cornwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hertugdømmet Cornwalls flagg

Hertugdømmet Cornwall var det første hertugdømmet som ble opprettet i England. Det er ett av to som fortsatt eksisterer i Storbritannia; det andre er hertugdømmet Lancaster. De skiller seg fra hverandre ved at det finnes en hertug av Cornwall, mens Lancaster har vært direkte under kronen siden 1413. Inntekter fra eiendommene går til hertugen, eller til monarken dersom hertugsetet er vakant. Hertugdømmet er atskilt fra det administrative grevskapet Cornwall. En del av eiendommene ligger der, men det meste er i Devon.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge legenden fantes hertugdømmet allerede under kong Uther Pendragon. Goirlois, som var hertug da, gjorde opprør mot Uther da kongen ble besatt av Gorlois' kone Igraine. Uther drepte hertugen, og giftet seg med Igraine. Sammen fikk de sønnen Arthur.

Den historiske dokumentasjonen av hertugdømmet kommer langt senere. Det ble opprettet i 1337 av Edvard III av England, som ga det til sin sønn Edward, den svarte prinsen.

Arverett[rediger | rediger kilde]

Det har siden 1421 vært bestemt at det er monarkens eldste sønn og arving som er hertug av Cornwall. Dersom han dør etter å ha fått en sønn, arver allikevel ikke hans sønn hertugdømmet. Men dersom han dør uten å ha fått en sønn, kan hans bror arve det. Det er med andre ord bare sønnen av en monark som kan være hertug av Cornwall, aldri et barnebarn eller oldebarn selv om han er først i arverekkefølgen til tronen. Dette gjaldt for eksempel Georg III, som var prins av Wales men ikke hertug av Cornwall.

Inntekter[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt skal hertugen motta visse inntekter, i henhold til føydalsystemets regler. Den nåværende hertugen, prins Charles, fikk overrakt sine inntekter på Launceston slott i 1973. Dette inkluderte et par hvite hansker, to greyhounder, et pund pepper og et pund kummin, et par gylne sporer, hundre sølvskillinger, en bue, et spyd og noe peisved.

Dette er dog bare den seremonielle siden ved inntektene. Hertugen har rett til overskuddet fra eiendommene, noe som skal dekke kostnaden for hans offentlige virke. Ettersom hertugdømmet eier omkring 570 km² svært god jord blir det høye inntekter. Bare i 2003 fikk tjente hertugdømmet 9 943 000 pund. Beløpet var skattefritt, men prins Charles valgte frivillig å betale skatt av det.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Hertugdømmets våpen er femten gullmynter på et svart felt. Det samme mønsteret brukes som flagg, og det er brukt i prinsen av Wales' store våpen, under hovedskjoldet.

Se også[rediger | rediger kilde]