Hertugdømmet Cornwall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hertugdømmet Cornwalls våpenskjold

Hertugdømmet Cornwall (kornisk: Duketh Kernow) var det første hertugdømmet som ble opprettet i England. Det er ett av to som fortsatt eksisterer i Storbritannia. Det andre er hertugdømmet Lancaster. De skiller seg fra hverandre ved at det finnes en hertug av Cornwall, mens Lancaster har vært direkte under kronen siden 1413. Inntekter fra eiendommene går til hertugen, eller til monarken dersom hertugsetet er vakant. Hertugdømmet er atskilt fra det administrative grevskapet Cornwall.

Den eldste sønnen av den regjerende britiske monarken arver hertugdømmet og tittelen hertug av Cornwall ved fødselen eller når en av hans foreldre etterfølger på den britiske tronen, men kan ikke selge eiendom for personlige gevinst og har begrenset rettigheter og inntekter som mindreårig. Om monarken ikke har barn av hankjønn, går rettighetene og ansvaret for hertugdømmet tilbake til kronen og det er ingen hertug. Den nåværende hertug er prins William, prins av Wales.

Hertugdømmets hovedaktivitet er håndteringen av landeiendommer som utgjør totalt 135 000 acre, eller tilsvarende 550 km².[1] Bortimot halvparten av disse besittelsene er i Devon mens resten er i Cornwall, Herefordshire, Somerset og bortimot hele Scillyøyene (som ligger helt sør i England). Hertugdømmet har også finansielle investeringer.[2] For skatteåret som ble avsluttet den 31. mars 2013 ble hertugdømmet verdsatt til 763 millioner britiske pund, og de årlige inntektene var på 19 millioner pund, et overskudd som var 4,1 prosent bedring fra året før.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge legenden fantes hertugdømmet allerede under kong Uther Pendragon. Goirlois, som var hertug da, gjorde opprør mot Uther da kongen ble besatt av Gorlois' kone Igraine. Uther drepte hertugen, og giftet seg med Igraine. Sammen fikk de sønnen Arthur.

Den historiske dokumentasjonen av hertugdømmet kommer langt senere. Det ble opprettet i 1337 av Edvard III av England, som ga det til sin sønn Edward, den svarte prinsen.

Arverett[rediger | rediger kilde]

Det har siden 1421 vært bestemt at det er monarkens eldste sønn og arving som er hertug av Cornwall. Dersom han dør etter å ha fått en sønn, arver allikevel ikke hans sønn hertugdømmet. Men dersom han dør uten å ha fått en sønn, kan hans bror arve det. Det er med andre ord bare sønnen av en monark som kan være hertug av Cornwall, aldri et barnebarn eller oldebarn selv om han er først i arverekkefølgen til tronen. Dette gjaldt for eksempel Georg III, som var prins av Wales, men ikke hertug av Cornwall.

Inntekter[rediger | rediger kilde]

Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Tradisjonelt skal hertugen motta visse inntekter, i henhold til føydalsystemets regler. Den nåværende hertugen, prins William.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Hertugdømmets våpen er femten gullmynter på et svart felt. Det samme mønsteret brukes som flagg, og det er brukt i prinsen av Wales' store våpen, under hovedskjoldet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bowern, Philip (13. juli 2015): «Exclusive: Prince William groomed for Duchy role» Arkivert 14. august 2015 hos Wayback Machine.. Western Morning News.
  2. ^ Barnett, Antony (29. januar 2005): «The prince of property and his £460m business empire». The Guardian.
  3. ^ «Duchy of Cornwall : Financial Statements Year ended 31 March 2013» (PDF). Duchy of Cornwall.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kirkhope, John (2013): The Duchy of Cornwall: a feudal remnant? : an examination of the origin, evolution and present status of the Duchy of Cornwall. Ph.D. thesis, University of Plymouth

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]