Hertugdømmet Bytom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Księstwo Bytomskie (polsk)
Herzogtum Beuthen (tysk)
Hertugdømmet Bytom
Schlesisk hertugdømme
Hertugdømmet Opole
1281–1498 Hertugdømmet Opole
Hovedstad Bytom
Styreform Fyrstedømme
Historie
 - Utskilt fra Opole 1281
 - Kasimir enehersker 1284
 - Vasallstat til Böhmen 1289
 - Fordelt mellom Oleśnica og Cieszyn 1357-1459
 - Forent med Opole 1498

Hertugdømmet Bytom (tysk Beuthen) var et av mange schlesiske hertugdømmer. Det ble etablert med hovedbyen Bytom omkring 1281 i forbindelse med delingen av hertugdømmet Opole mellom sønnene av Władysław Opolski. Hertugdømmet eksisterte i litt over to hundrede år, inntil det igjen ble en del av Opole.

Den første hertug av Bytom ble Kasimir, som regjerte sammen med broren Bolko I av Opole, men fra 1284 var enehersker. Konflikter med hans fetter Henrik IV Probus av Wrocław førte til, at Kasimir søkte beskyttelse fra kong Wenceslaus II av Böhmen, og i 1289 ble han den første schlesiske hertug av Piast-slekten, som underkastet seg böhmisk overherredømme.

Ved hans barnebarn Bolesławs død i 1355 døde Bytom-greinen av Piast-slekten ut, og i striden om arvefølgen måtte hans enke Margareta av Sternberg avstå den nordlige del av hertugdømmet med Koźle til Konrad I av Oleśnica, mens resten gikk i arv til Kasimir I av Cieszyn. Bytom forble oppdelt inntil 1459, da Wenceslaus I av Cieszyn solgte sin del til Konrad 9 den Svarte av Oleśnica. Bytom var nå samlet under Konrads styre.

I 1472 annekterte den selvutnevnte ungarske konge av Böhmen, Matthias Corvinus, Bytom og pantsatte det til Jan av Zierotin. I 1498 ble Bytom igjen innlemmet i hertugdømmet Opole under hertug Jan II den Gode. Jan hadde underskrevet en arveavtale med markgreve Georg av Brandenburg-Ansbach, som i 1526 ble forlenet med Bytom av Ludvig II av Böhmen.

Georgs styre ble imidlertid avvist av Ludvigs etterfølgere fra Habsburg-slekten, som med mistenksomhet betraktet den økende innflytelsen som Hohenzollern-slekten var i ferd med å få i Schlesien. Etter slaget ved det Hvite fjellet i 1620 benyttet den habsburgske Ferdinand II muligheten til å avsette kurfyrst Georg Vilhelm av Brandenburg-Preussen som hersker over Bytom. Det forble en stat i Habsburgmonarkiet, til det ble en del av kongeriket Preussen i 1742.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]