Hertugdømmet Bytom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Księstwo Bytomskie (polsk)
Herzogtum Beuthen (tysk)
Hertugdømmet Bytom
Schlesisk hertugdømme
Hertugdømmet Opole
1281 – 1498 Hertugdømmet Opole
Hovedstad Bytom
Styreform Fyrstedømme
Historie
 - Utskilt fra Opole 1281
 - Kasimir enehersker 1284
 - Vasallstat til Böhmen 1289
 - Fordelt mellom Oleśnica og Cieszyn 1357-1459
 - Forent med Opole 1498

Hertugdømmet Bytom (tysk Beuthen var et av mange schlesiske hertugdømmer. Det ble etablert med hovedbyen Bytom omkring 1281 i forbindelse med delingen av hertugdømmet Opole mellom sønnene av Władysław Opolski. Hertugdømmet eksisterte i litt over to hundrede år, inntil det igjen ble en del av Opole.

Den første hertug av Bytom ble Kasimir, som regjerte sammen med broren Bolko I av Opole, men fra 1284 var enehersker. Konflikter med hans fetter Henrik IV Probus av Wrocław førte til, at Kasimir søkte beskyttelse fra kong Wenceslaus II av Böhmen, og i 1289 ble han den første schlesiske hertug av Piast-slekten, som underkastet seg böhmisk overherredømme.

Ved hans barnebarn Bolesławs død i 1355 døde Bytom-greinen av Piast-slekten ut, og i striden om arvefølgen måtte hans enke Margareta av Sternberg avstå den nordlige del av hertugdømmet med Koźle til Konrad I av Oleśnica, mens resten gikk i arv til Kasimir I av Cieszyn. Bytom forble oppdelt inntil 1459, da Wenceslaus I av Cieszyn solgte sin del til Konrad 9 den Svarte av Oleśnica. Bytom var nå samlet under Konrads styre.

I 1472 annekterte den selvutnevnte ungarske konge av Böhmen, Matthias Corvinus, Bytom og pantsatte det til Jan av Zierotin. I 1498 ble Bytom igjen innlemmet i hertugdømmet Opole under hertug Jan II den Gode. Jan hadde underskrevet en arveavtale med markgreve Georg av Brandenburg-Ansbach, som i 1526 ble forlenet med Bytom av Ludvig II av Böhmen.

Georgs styre ble imidlertid avvist av Ludvigs etterfølgere fra Habsburg-slekten, som med mistenksomhet betraktet den økende innflytelsen som Hohenzollern-slekten var i ferd med å få i Schlesien. Etter slaget ved det Hvite fjellet i 1620 benyttet den habsburgske Ferdinand II muligheten til å avsette kurfyrst Georg Vilhelm av Brandenburg-Preussen som hersker over Bytom. Det forble en stat i Habsburgmonarkiet, til det ble en del av kongeriket Preussen i 1742.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]