Herman Watzinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herman Watzinger
Herman Watzinger.jpeg
Født20. april 1916Rediger på Wikidata
WiesbadenRediger på Wikidata
Død1986[1][2]Rediger på Wikidata
PeruRediger på Wikidata
Far Adolf WatzingerRediger på Wikidata
Utdannet ved Norges tekniske høgskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse IngeniørRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Herman Watzinger (født 20. april 1916 i Wiesbaden i Tyskland, død 1986 i Peru som norsk statsborger) var sivilingeniør i kjøleteknikk, hydrologi og termodynamikk, utdannet ved Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Watzinger var en av landets beste 400 meterløpere før krigen, og satset mot 400 meter i OL i 1940. På grunn av krigen ble det aldri noen OL-deltakelse på ingeniøren. I stedet ble han ansatt driftsingeniør ved firma B. Heide i Kristiansund.

Watzingers doktorgradsstudier ved NTH ble avbrutt av krigen.

Watzinger var under den andre verdenskrig medlem av Polar Bear 2, Milorg i Trondheim. Polar Bear var kodenavnet på planen for beskyttelse av havnene og havneanleggene i Norge. Til sammen 123 mann med befal var med i gruppen.

Etter krigen søkte han jobb og visum til USA.

Han møtte Thor Heyerdahl i New York hvor han ble spurt om å delta i konstruksjonen av Kon-Tiki-flåten og bli med i ekspedisjonen. Ombord på flåten var han nestkommanderende og fikk ansvar for de meteorologiske og hydrografiske målingene. Watzinger spilte en viktig rolle i planleggingen og gjennomføringen av Kon-Tiki-ferden. Han var med på å planlegge og konstruere flåten, og var Thor Heyerdahls nestkommanderende på seilasen over Stillehavet i 1947. Noen år før bodde han i Kristiansund, jobbet på Heide og løp for Norodd.

Etter Kon-Tiki-ekspedisjonen var han bosatt i Lima i Peru til 1970, hvor han arbeidet som leder for fiskeriprosjekter og rådgiver i fryseteknikk for bl.a. W.R. Grace & Co og Atlas. Watzinger var blant annet leder for en norskeid fiskemelfabrikk i Pisagua i Nord-Chile med eksport av fiskemel til USA og Europa. 1952 ble Watzinger tildelt Orden al Mérito por Servicios Distinguidos av Perus utenriksdepartement.

Fra 1970 var Watzinger direktør i FAOs (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) fiskeriavdeling i Roma, og 1977–79 var han assisterende generaldirektør i FAO.

Watzinger var sønn av Adolf Watzinger, mangeårig professor i maskinlære ved NTH.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Biblioteca Nacional de España, XX5560220, Herman Watzinger
  2. ^ Store norske leksikon, Herman Watzinger, Herman_Watzinger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)