Herman Watzinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Herman Watzinger
Herman Watzinger.jpeg
Født20. april 1916
Wiesbaden
Død1986
Peru
Utdannet ved Norges tekniske høgskole
Beskjeftigelse Ingeniør
NasjonalitetNorge

Herman Watzinger (født 20. april 1916 i Wiesbaden i Tyskland, død 1986 i Peru som norsk statsborger) var sivilingeniør i kjøleteknikk, hydrologi og termodynamikk, utdannet ved Norges tekniske høgskole i Trondheim.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Watzinger var en av landets beste 400 meterløpere før krigen, og satset mot 400 meter i OL i 1940. På grunn av krigen ble det aldri noen OL-deltakelse på ingeniøren. I stedet ble han ansatt driftsingeniør ved firma B. Heide i Kristiansund.

Watzingers doktorgradsstudier ved NTH ble avbrutt av krigen.

Watzinger var under den andre verdenskrig medlem av Polar Bear 2, Milorg i Trondheim. Polar Bear var kodenavnet på planen for beskyttelse av havnene og havneanleggene i Norge. Til sammen 123 mann med befal var med i gruppen.

Etter krigen søkte han jobb og visum til USA.

Han møtte Thor Heyerdahl i New York hvor han ble spurt om å delta i konstruksjonen av Kon-Tiki-flåten og bli med i ekspedisjonen. Ombord på flåten var han nestkommanderende og fikk ansvar for de meteorologiske og hydrografiske målingene. Watzinger spilte en viktig rolle i planleggingen og gjennomføringen av Kon-Tiki-ferden. Han var med på å planlegge og konstruere flåten, og var Thor Heyerdahls nestkommanderende på seilasen over Stillehavet i 1947. Noen år før bodde han i Kristiansund, jobbet på Heide og løp for Norodd.

Etter Kon-Tiki-ekspedisjonen var han bosatt i Lima i Peru til 1970, hvor han arbeidet som leder for fiskeriprosjekter og rådgiver i fryseteknikk for bl.a. W.R. Grace & Co og Atlas. Watzinger var blant annet leder for en norskeid fiskemelfabrikk i Pisagua i Nord-Chile med eksport av fiskemel til USA og Europa. 1952 ble Watzinger tildelt Orden al Mérito por Servicios Distinguidos av Perus utenriksdepartement.

Fra 1970 var Watzinger direktør i FAOs (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) fiskeriavdeling i Roma, og 1977–79 var han assisterende generaldirektør i FAO.

Watzinger var sønn av Adolf Watzinger, mangeårig professor i maskinlære ved NTH.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)