Herlufsholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herlufsholm
Herlufsholm (02-08-2014).jpg
LandDanmark
Grunnlagt1565
KommuneNæstved kommune
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Map
Herlufsholm
55°14′45″N 11°44′55″Ø
Herlufsholm på slutten av 1800-tallet.
Tegning fra Danske Billeder For Skole Og Hjem, Sydsjælland og Bornholm av Theodor Siersted. Forlagsbureauet i Kjøbenhavn 1895.

Herlufsholm er en av Danmarks eldste kostskoler, og ligger landlig til ved Næstved, like ned til elva Suså. Her ble benediktinerklosteret Skovkloster opprettet i 1135. Etter reformasjonen overtok kongen Skovkloster, og etter et makeskifte med nåværende Frederiksborg slott ble Herlufsholm omgjort til skole av Herluf Trolle i 1565. Herlufsholm Gods er på 11 320 mål.

Som en av de eldste kostskolene i verden, og den eldste i Danmark, er det sterke tradisjoner og tilhørende ritualer. Årets to største begivenheter er Trolle-morgen, da Herlovianerne minnes Herluf Trolles fødselsdag, og Fugleskydningen, når gamle og nye elever kommer på besøk med sine familier. Selve skytingen er med pil og bue mot en trefigur.

Skolen har idag 450 elever, halvparten er dagelever. Dette er den eneste skolen i Danmark som krever skoleuniform.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

Herlufsholms kirke ble første gang oppført omkring 1200. Etter en rekke ombygginger finnes det fortsatt rester av den eldste kirken. Munkecellene fra 1300-tallet finnes også fortsatt. De nåværende bygningene stammer fra omkring 1870. På skolens område ligger det flere andre bygninger, som er flere hundre år gamle.

Herlovianerspråket[rediger | rediger kilde]

Skolens elever, kalt displer, har sitt eget kodespråk, kalt herlovianersprog. Det er spesiell måte å trekke sammen ord på, der bare begynnelsen og slutten blir uttalt. For eksempel blir skolebygning til skygning og museumsbygning til mygning. Hittil har to ordbøker blitt publisert. Noen av ordene er også tatt opp i normalt dansk talemål, som f.eks. «svælling» som er herloviansk for Svane + Ælling.

Vanskeligere er det språket inneholder ord som solie i stedet for smør. Elevene som begynner på skolen blir mobbet hvis de ikke raskt lærer seg kodespråket, og det skapes et hierarki mellom de eldste som behersker kodespråket, og de nye som ikke kan kodeordene. I 1997 startet skolen med IB i tillegg til vanlig gymnas. Mange av skolens nye elever har ikke noe forhold til de lange tradisjonene og status. Disse elevene er mindre interessert i å lære seg kodespråket, og det har oppstått en avstand mellom elevene på IB og elevene på tradisjonelt gymnas.[1]

Fredning[rediger | rediger kilde]

Herlufsholm ble fredet i 1918, fredningen utvidet i 1945 og 1979. Fredningen omfatter syv bygninger samt en bro.[2]

Eiere av Herlufsholm[rediger | rediger kilde]

Kjente herlovianere og deres avgangsår[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]