Anders Lassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Anders Lassen
Anders Lassen Monument in Copenhagen.jpg
Monument over Anders Lassen i København
Født22. september 1920
København
Død9. april 1945 (24 år)
Comacchio
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Danmark
Utmerkelser Victoria Cross, Military Cross

Anders Frederik Emil Victor Schau Lassen (født 22. september 1920, død 9. april 1945) var dansk statsborger, tjenestegjorde som engelsk soldat under den andre verdenskrig.

Anders Lassen var det meste av krigen tilknyttet en nyopprettet enhet Special Boat Service og deltok blant annet i commandoraid i Vest-Afrika, på den franske kanalkysten, Egeerhavet samt i Italia hvor han falt den 9. april 1945 ved innsjøen Comacchio.

Anders Lassen hadde ved sin død rang som major og ble høyt dekorert, blant annet med Victoriakorset (VC) og tre Militærkors (MC w/two bars). Han er gravlagt på den britiske krigskirkegården Argenta Gap War Cemetery, noen mil vest for der han falt.

Major Anders Lassens grav, Argenta Gap War Cemetery, øst for Argenta, 1. september 2015.
Miniatyr av Dannebrog-ordenens ridderkors på major Anders Lassens gravsten på Argenta Gap War Cemetery, 1. september 2015.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

For sin krigsinnsats ble Lassen tildelt Kong Christian Xs erindringsmedalje for deltakelse i krigen 1940–45, Victoriakorset, Military Cross med to barrer og det greske Krigskorset, samt de britiske deltagermedaljene 1939-1945 Star, Africa Star, Italy Star, Defence Medal og War Medal 1939-1945.[1]

Anders Lassens medaljer, inkludert Viktoriakorset, er utstilt på Frihedsmuseet i København.

Viktoriakorset - utdrag fra begrunnelsen[rediger | rediger kilde]

Major Lassen ble beordret til å lede en patrulje med en offiser og sytten soldater til å foreta et angreb på den nordlige delen av sjøen Comacchio, for å foresake så stort fiendtlig tap og skape så stor forvirring som muligt, dette for å skape inntrykket at et hovedangreb var ved å bli satt inn.

Tross overveldende fiendtlige styrker fullførte major Lassen oppdraget.

Tre svært armerete bunkere ble tilintetgjort.

Major Lassen ble dødeligt såret, men nektet å la seg evakuere, dette for ikke å være til hinder og besvær ved at han kunne sette sine menns liv på spill.

Ved dyktig ledelse og ignorering å egen sikkerhet hadde major Lassen, tross motstand fra store fiendtlige styrker, oppnådd at det ordren ble fullført.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anders Lassen - Sømand og Soldat», besøkt 1. desember 2013.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Frithjof Sælen Unge Anders Lassen, Grieg, Bergen 1950

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]