Hepworth (West Yorkshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hepworth
Hepworth
Hepworth
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Kirklees
Admin. grevskap:West Yorkshire
StatusLandsby (village)
Befolkning? (-)

Hepworth er en liten landsby sørøst for byen Holmfirth og sørvest for landsbyen Jackson Bridge i West Yorkshire. Den er lokalisert innenfor storbykommunen Kirklees og sognet Holme Valley. I middelalderen var ullhandelen den fremste økonomiske aktiviteten i byen.

Selv om den begynte som en liten grend har den vokst betydelig i løpet av 1980- og 1990-tallet med nye bolighus og småforretninger. Landsbyen ble i omfattende grad benyttet som en av lokaliseringene i BBCs langvarige situasjonskomedie Last of the Summer Wine (1973-2010). Mye av handlingen var sentrert rund landsbyens pub «Butchers Arms» som var det sentrale møtestedet for landsbyens innbyggere.[1]

Stedsnavn[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet Hepworth er angelsaksisk, men det er delte oppfatninger for dets opprinnelige betydning. Første ledd kan henvise til en angelsaksisk mann ved Heppa som var framstående (jf. worth = verdi). H. T. Moorhouse i hans History of Kirkburton and the Graveship of Holme (1861) mente at navnet kan være avledet fra angelsaksiske «Hep» i betydningen «høy» og «-worth» i betydningen «bosted». En annen forståelse omtaler «-worth» i betydningen en «innhegning» tilhørende en mann ved navn Heppa.[2] I Domesday Book for 1086 er den omtalt som Hepeuuord og beskrev den som kongens land med bratte gater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Last of the Summer Wine, Series 31, How Not to Cry at Weddings», BBC One Programmes.
  2. ^ Mills, A.D. (1991): A Dictionary of British Place-Names, Oxford University Press. ISBN 0-19-852758-6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Kategori:Hepworth, West Yorkshire – bilder, video eller lyd på Wikimedia Commons