Henry Sinclair

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henry Sinclair
Født1345
Død1400
Orknøyene
Barn Henry II Sinclair, Earl of Orkney
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende
NasjonalitetNorge

Henry Sinclair, jarl av Orknøyene, baron av Roslin (Rosslyn), og herre av Shetland (ca. 1345 – ca. 1400) var en skotsk oppdagelsesreisende og adelsmann. Han blir stundom navngitt med stavingen Henry St Clair.

Da Erengisle Suneson mistet tittelen i 1357 lå jarldømmet Orknøyene brakk inntil det i 1379 ble gjenopprettet på nytt (uten Caithness) for en annen svigersønn av Maol Íosa V, Henry Sinclair, av den norske kongen Håkon Håkonsson. Som jarl styrte Henry øynene til sin død i ca. 1400, og ble etterfulgt av sin sønn med samme navn, Henry Sinclair II. Denne ble igjen etterfulgt av sin sønn, William Sinclair, som også fikk tildelt jarldømmet Caithness av den skotske kongen i 1455.

Henry Sinclair har først og fremst i nyere tid vekket noe oppmerksomhet for legenden om at han foretok en sjøreise til Grønland og Nord-Amerika omtrent i år 1398. I henhold til en biografi som ble utgitt mange år etter hans død døde han i et slag mot engelskmennene i år 1400.

Svært lite er kjent om Sinclairs liv. Mye har blitt skrevet som har vært basert på spekulasjon, spesielt om hans mulige karriere som oppdagelsesreisende. På begynnelsen av 1800-tallet ble han identifisert av Johann Reinhold Forster for at han muligens kunne være en prins Zichmni som er beskrevet i brev av brødrene Zeno fra Venezia som kanskje stammet fra årene rundt 1400. Her beskrives en sjøreise som de foretok over det nordlige Atlanterhavet under kommando av en «Zichmni».

Ektheten i brevene, som ikke ble oppdaget før på 1500-tallet, sjøreisens nøyaktige kurs, foruten også om den hadde skjedd eller ikke, har aldri blitt fastlagt med sikkerhet. Mange historikere har sett på brevene og et medfølgende kart som en ren svindel, enten av brødrene Zeno eller av deres etterkommere som utga dem. Selv identifiseringen av Zichmni som Henry Sinclair er omstridt, skjønt den blir akseptert av de som støtter denne teorien. Brian Smiths artikkel i New Orkney Antiquarian Journal i 2002 sier kort innledningsvis: «Henry Sinclair, en jarl av Orknøyene fra slutten av 1300-tallet, reiste aldri til Amerika. Det var ikke før inntil 500 år etter hans død at noen foreslo at han gjorde det.» (Se ekstern lenke nedenfor.)

De mest kontroversielle teoriene spekuler i om Henry (Zichmni) reiste ikke bare til Grønland, men også til dagens Nova Scotia hvor han grunnla en bosetning blant micmacindianerne, og kanskje nådde så langt syd som til dagens Massachusetts og Rhode Island. I henhold til disse teoriene var det på grunnlag av hans reise at byggingen av at tårnet Newport Tower og utskjæringen av Westford Knight skjedde.

Teorien om at Henry Sinclair utforsket Nord-Amerika er basert på tre adskilte premisser:

  • Brevene og kartet som er tillagt brødrene Zeno og ble utgitt i 1558 er ekte.
  • Reisen som ble beskrevet i brevene og foretatt av Zichmni rundt år 1398 faktisk også nådde Nord-Amerika.
  • At Zichmni faktisk er Henry Sinclair.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Erengisle Suneson 
Jarler av Orknøyene
Etterfølger:
 Henry Sinclair II