Henry Dunant Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henry Dunant Museum
Etablert1969
Kart
Henry Dunant Museum
47°26′36″N 9°31′53″Ø
AdresseAsylstrasse 2
Nettstedhttp://www.dunant-museum.ch

Henry Dunant Museum i Heiden i Appenzell Ausserrhoden, Sveits er viet Henri Dunants liv og virke. Dunant var grunnleggeren av Røde Kors og et av de fem første medlemmene i Den internasjonale Røde Kors-komiteen. Museet ligger i det sykehus der Henry Dunant tilbragte de siste år av sitt liv, helt til han døde i 1910.

Grunnleggende informasjon[rediger | rediger kilde]

Museet åpnet i 1969 og gjenåpnet i 1998 etter en grundig renovering. Det lokale Røde Kors i Appenzell står for drift og vedlikehold av museet. Dagens president for museet er Hermann Bergundthal.

Utstilling[rediger | rediger kilde]

Museet viser Henry Dunants liv og arbeid i fire avdelinger, tematisk og kronologisk oppbygd.

Avdeling 1[rediger | rediger kilde]

Avdeling 1 dekker perioden fra Dunants fødsel i 1828 til hans reise til Solferino i 1859, og inneholder temaene: «Ung i Genève», «Tidlig sosialt engasjement», «Forretninger i Nord-Afrika», og «Skrekken fra krigen ved Solferino». Avdelingen fokuserer på Dunants erfaringer fra slaget ved Solferino og ringvirkningene dette ga i hans senere liv. En kopi av den første utgaven av Dunants Minner fra Solferino med håndskrevet hilsen til den daværende presidenten av Sveits er også en del av avdelingen.

Avdeling 2[rediger | rediger kilde]

Avdeling 2 inneholder temaene: «Grunnleggelsen av Røde Kors», «Konkursen i Nord-Afrika», «Flukten gjennom hele Europa». Avdelingen tar for seg fasen i livet der han grunnla Den internasjonale Røde Kors-komiteen i 1863 sammen med Gustave Moynier, Henri Dufour, Louis Appis og Théodore Maunoir. Avdelingen dekker også de dårlige tider i Mons-Djemila, Algerie der han mislyktes med sine mølleprosjekter i 1867. Siste del av avdelingen tar for seg tiden fra 1867 der han meldte seg ut av Røde Kors-komiteeen og flyktet fra Genève til han ble gjenoppdaget i Heiden i 1892, en tid der han var glemt over store deler av Europa.

Avdeling 3[rediger | rediger kilde]

Avdeling 3 inneholder temaene: «Adresse: Heiden», «Sen oppreisning», «Nobelpris», «Død i Heiden». Denne avdelingen dekker Dunants liv fra 1887 til hans død i Heiden i 1910. Blant annet kan man se en kopi av dokumentet fra Nobels fredspris som han mottok sammen med den franske pasifisten Frédérick Passy i 1901. Man har også, ved hjelp av originale gjenstander, delvis rekonstruert rommet på sykehjemmet der Dunant tilbragte den siste delen av livet sitt. Avdelingen inneholder også flere utgaver av Minner fra Solferino fra forskjellige tider og land.

Avdeling 4[rediger | rediger kilde]

Avdeling 4 inneholder temaet: «Visjonene» og tar for seg alle ideer og prosjekter Henry Dunant beskjeftiget seg med foruten grunnleggelsen av Røde Kors. I dette ligger opprettelsen av KFUM i Genève, ideen om et verdensbibliotek, og en internasjonal rett for konflikter mellom nasjoner. Hans innsats for likestilling for kvinner; «Det grønne kors», hans forslag for en løsning i Palestina-konflikten, grunnlaget for en Internasjonal allianse for Orden og sivilisasjon og en Sveitsisk Liga for menneskerettigheter.

I et videoområde kan man se en 30 minutters film om Henry Dunant og hans liv.

Andre severdigheter i Heiden[rediger | rediger kilde]

Minnesmerke over Henry Dunant

I Heiden er det også et monument over Henry Dunant som er plassert slik at han har oversikt over Bodensjøen i bakgrunnen. Rett over monumentet ligger Kurparken der man kan finne steiner i forskjellige størrelse med uttalelser fra Henry Dunant på metallplater.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]