Hopp til innhold

Henry Draper-katalogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Henry Draper-katalogen (engelsk Henry Draper catalogue) er en astronomisk katalog med astrometriske og spektroskopiske data over mer enn 225 000 av de mest lyssterke stjernene synlig fra den nordlige halvkulen.

Katalogen ble publisert for første gang mellom 1918 og 1924. Den ble satt sammen av Annie Jump Cannon og medarbeidere ved Harvard College Observatory under ledelse av Edward C. Pickering. Katalogen ble navngitt i Henry Drapers ære; Drapers enke stod for finansieringen av katalogen.

Stjernene i katalogen har middels tilsynelatende størrelsesklasse, ned til rundt 9m (rundt 50 ganger lyssvakere enn de mørkeste stjernene som kan fornemmes med det blotte øye. Stjernene fremstår som middels lyse, relativt sett, i amatørteleskop, og lyssterke, relativt sett, i profesjonelle instrumenter. Katalogen dekker hele stjernehimmelen og er blant de første storskalaforsøkene på å katalogisere stjernenes spektralklasser.

Katalogens konsekvenser

[rediger | rediger kilde]

Opprettelsen av katalogen banet vei for det systematiske studiet av stjernenes lysstyrke, noe som igjen resulterte i riktig rekkefølge blant spektralklassene og til slutt forholdet mellom spektralklasse og lysstyrke i Hertzsprung-Russell-diagrammet.

HD-tallene brukes i dag ofte for stjerner som mangler Bayer- eller Flamsteedbetegnelse. Stjerner med numrene 1–225 300 er fra den opprinnelige katalogen og ble nummerert i rektascensjonsrekkefølge i epoken 1900.0. Stjernene med numrene 225 301–359 083 er fra utvidelsen av katalogen i 1949. Betegnelsen HDE brukes kun for stjerner i denne siste utvidelsen (Henry Draper catalogue Extension), men også disse betegnes med HD siden nummereringen forsikrer at det ikke oppstår tvetydigheter.