Henry Draper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henry Draper
Henry Draper2.jpg
Født7. mars 1837[1][2]
Prince Edward County
Død20. november 1882[1][2] (45 år)
New York
Ektefelle Mary Anna Draper
Far John William Draper
Søsken John Christopher Draper, Virginia Draper
Utdannet ved New York University School of Medicine
Beskjeftigelse Astronom, lege, fotograf, fysiker
Nasjonalitet USA
Medlem av National Academy of Sciences, American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical Society, American Association for the Advancement of Science
Signatur
Henry Drapers signatur

Henry Draper (født 7. mars 1837, død 20. november 1882) var en amerikansk lege og astronom. I dag er han mest kjent som en pioner innen astrofotografi.

Henry Drapers far, John William Draper, var en dyktig lege, kjemiker, botaniker og professor ved New York University; og vinteren 1839–1840 var han også den første til å fotografere månen gjennom et teleskop.[3] Drapers mor var Antonia Coetana de Paiva Pereira Gardner, datter av den brasilianske keiserens livlege.

Draper var en av pionerene i bruken av astrofotografi. Han ledet en ekspedisjon for å fotografere venuspassasjen i 1874, og 30. september 1880 var han den første til å fotografere Oriontåken.[3] Han mottok en rekke priser for sine aktiviteter.

Etter hans tidlige død av dobbeltsidig lungehinnebetennelse, innstiftet enken hans Henry Draper-medaljen for enestående bidrag til astrofysikk, og finansierte et teleskop som ble brukt i arbeidet med å lage Henry Draper-katalogen over stjernespektre. Det lille krateret Drapermånen er oppkalt til ære for han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Henry Draper, draper-henry
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Henry Draper, w6nc67mr
  3. ^ a b O'Dell, C. Robert (2003). The Orion Nebula. Harvard University Press. ISBN 0-674-01183-X. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Gingerich, Owen (1980). «The First Photograph of a Nebula». Sky and Telescope (November): 364 – 366. 


astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.