Henry Draper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henry Draper

Henry Draper (7. mars 1837 – 20. november 1882) var en amerikansk lege og astronom. I dag er han mest kjent som en pioner innen astrofotografi.

Henry Drapers far, John William Draper, var en dyktig lege, kjemiker, botaniker og professor ved New York University; og vinteren 1839–1840 var han også den første til å fotografere månen gjennom et teleskop.[1] Drapers mor var Antonia Coetana de Paiva Pereira Gardner, datter av den brasilianske keiserens livlege.

Henry Draper.

Draper var en av pionerene i bruken av astrofotografi. Han ledet en ekspedisjon for å fotografere venuspassasjen i 1874, og 30. september 1880 var han den første til å fotografere Oriontåken.[1] Han mottok en rekke priser for sine aktiviteter.

Etter hans tidlige død av dobbeltsidig lungehinnebetennelse, innstiftet enken hans Henry Draper-medaljen for enestående bidrag til astrofysikk, og finansierte et teleskop som ble brukt i arbeidet med å lage Henry Draper-katalogen over stjernespektre. Det lille krateret Drapermånen er oppkalt til ære for han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b O'Dell, C. Robert (2003). The Orion Nebula. Harvard University Press. ISBN 0-674-01183-X. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

  • Gingerich, Owen (1980). «The First Photograph of a Nebula». Sky and Telescope (November): 364 – 366. 
astronomistubbDenne astronomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.