Henry Cooper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henry Cooper
Henry Cooper 1969.jpg
Født3. mai 1934
London
Død1. mai 2011 (76 år)
Beskjeftigelse Bokser
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser Ridder av Sankt Gregor den stores orden, offiser av Den britiske imperieordenen

Henry Cooper (født 3. mai, 1934 i London – død 1. mai 2011) var en engelsk tungvektsbokser og var britisk, europeisk og Samvelde-mester i tungvekt i 1970. Han var også den eneste britiske bokseren som har vunnet tre Lonsdalebelter etter hverandre. Hans svakhet var at han hadde lett for å bli kuttet opp i og med at han var svært benet bygd. Cooper hadde en ekstraordinær rask, presis og hard venstre hook. Dette er et slag som er vanskelig å slå for boksere som er høyrehendte og som bokser med venstre hånd og fot fremst. Dette kalles ortodoks posisjon. Cooper bokset i en ortodoks posisjon.


Kamper mot Muhammed Ali[rediger | rediger kilde]

Han bokset mot Muhammad Ali to ganger. Den første kampen ble bokset på Wembley Stadium i 1963. Dette er en meget berømt kamp fordi den kunne påført Muhammad Ali et ekstraordinært tap. I sluttsekundene av fjerde runde traff Cooper med en av sine berømte venstre hook slag, "Enrys hammer", og Ali gikk i canvasen. Før dommeren rakk å fullføre tellingen gikk gongongen. I ringhjørnet utvidet Alis trener, Angelo Dundee, en sprekk i Alis hanske og bad dommeren om tid til å bytte den. Cooper hevdet senere at dette tok fra 3-5 minutter, og hindret han fra å slå ut Ali i begynnelsen av femte runde. I femte runde angrep Ali det svake punktet til Copper; utstående ben rundt øvre øyebue. Kampen ble avblåst av dommer Tommy Little, etter at Cooper fikk et kutt i huden over øvre øyebue. Blodet rant ned i Coopers øye, og hindret han i se. Etter kampen sa Ali at han var truffet så hardt av Coopers venstre hook, at hans forfedre i Afrika hadde kjent det.

Det har vært mange spekulasjoner knyttet til denne kampen, og rollen til Angelo Dundee. I mange boksemagasiner har det vært spekulert i om Dundee kuttet opp hansken til Ali med vilje. Det har vært spekulert i om et tap for Ali mot Cooper ville stoppet hans videre karriere. I 2003 gjorde Boxing News en analyse av fjernsynsopptaket, og radioopptaket fra kampen. Boxing News hevdet etter dette at Ali maksimalt tjente fem sekunder på det som skjedde i hjørnet, og at hanskene til Ali aldri ble byttet. Angelo Dundee holdt en flaske med et stoff som den dag i dag ikke er kjent, opp under nesen til Ali i pausen.

Henry Cooper møtte Muhammad Ali i en ny kamp på Arsenal Stadion i 1966. Også denne gangen ble kampen stoppet fordi Coopers øyenbryn sprakk.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2000 ble Cooper utnevnt til Knight Bachelor og derved opphøyet i ridderstanden. Han har derved rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Cooper er offiser av Order of the British Empire. Han er også tildelt den pavelige Sankt Gregor den stores orden.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med at Norge slo England i kvalifiseringskamp til fotball-VM 1982Ullevaal Stadion 9. september i 1981. Så ble Cooper nevnt[1] i en oppramsing av engelske personligheter, av den norske fotball-kommentatoren Bjørge Lillelien etter kampslutt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørge Lillelien (9. september 1981). «Norway 2 England 1 1981 Commentary» (engelsk). NRK. Arkivert fra originalen 6. oktober 2007. Besøkt 2. mai 2011. ««Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating!».» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)