Henri Fayol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Henri Fayol

Henri Fayol (født 29. juli 1841 i Istanbul, død 19. november 1925 i Paris) var en fransk bedriftsleder og er en innflytelsesrik bidragsyter til moderne ledelsesteori. Han var geolog.

Ifølge Fayol finnes det fem allmenngyldige prinsipper for ledelse: (1) planlegging, (2) organisering, (3) ledelse, (4) koordinering og (5) kontroll. Med kontroll menes at en leder må få tilbakemelding på en prosess for å kunne foreta nødvendige justeringer.

Fayol regnes også i dag som relevant innenfor ledelsesteori. Hans teorier ble publisert i boken Administration industrielle et générale (Generell og industriell ledelse) i 1916. I boken presenteres den første generelle teorien om ledelse og ledelsesprinsipper.

Et viktig konsept for Fayol var enhetlig ledelse, som blant annet innebærer at hver enkelt person i en organisasjon bare skal måtte forholde seg til én leder.

Flere forfattere forbinder Fayol med Frederick Winslow Taylor, men de to hadde ulike teoretiske ståsted. Taylors scientific management tar for seg effektiv organisering av produksjon i et konkurransemiljø hvor bedrifter må kontrollere produksjonskostnadene. Dette var bare ett av mange teoretiske områder for Fayol, som også kritiserte Taylors modell fordi den krevde at arbeidere ble utsatt for styring fra inntil åtte forskjellige ledere. Dette representerte et brudd med prinsippet om enhetlig ledelse.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]