Henri Fayol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henri Fanon
Henri Fanon
Født29. juli 1841
Istanbul, Tyrkia
Død19. november 1925 (84 år)
Paris
BeskjeftigelseGeolog, bedriftsleder, forfatter
Utdannet vedÉcole Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne (18581860)[1]
Lycée du Parc (18561858)[2]
NasjonalitetFrankrikes flagg Frankrike
SpråkFransk
UtmerkelserOffiser av Æreslegionen (1913)[3]
Ridder av Æreslegionen (1888)[3]
Romanias kroneorden (1924)[2]

Henri Fayol (født 29. juli 1841 i Istanbul i Det osmanske rike, død 19. november 1925 i Paris) var en fransk geolog, forfatter, gruveingeniør, bedriftsleder og er en innflytelsesrik bidragsyter til moderne ledelsesteori.[4]

Sammen med sine kollegaer utviklet han denne teorien uavhengig av vitenskapelig arbeidsdeling (taylorisme), men omtrent samtidig. Han var en av de mest betydelige bidragsytere til moderne konsepter om arbeidsdeling, og er tidvis referert til som den virkelig far av vitenskapelig arbeidsdeling. Flere av hans arbeider ble publisert.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Henri Fayol ble født i en forstad til Konstantinopel. Hans far, som var ingeniør, tjenestegjorde i det militære den gang og var blitt utnevnt til superintendent for byggingen av Galatabroen i den osmanske hovedstaden, en bro som krysser Det gyldne horn. Familien vendte tilbake til Frankrike i 1847.

Henri Fayol ble uteksaminert fra gruveakademiet École Nationale Supérieure des Mines i Saint-Étienne i 1860.

Ingeniør[rediger | rediger kilde]

Han begynte da, som 19-åring, som ingeniør ved gruveselskapet Compagnie de Commentry-Fourchambeau-Decazeville, og var leder for konsernet fra 1888 til 1918. Han studerte gruven der (i departementet Nièvre i det sentrale Frankrike) inngående, hcvordan underjordiske branner kunne starte, hvordan de kunne forhindres, hvordan man kunne opparbeide de områder som var blitt brannherjet. Han utviklet også en inngående forståelse av grunnforholdene der gruven lå.

Da Henri Fayol ble konsernsjef kunne han ikke lenger fortsette med sine tekniske og geologiske undersøkelser, men han fortsatte å underkaste sine problemstillinger vitenskapelig og objektiv undersøkelse for å finne forbindelser mellom årsak og virkninger. I Administration industrielle et générale (1916) og The Administrative Theory of the State (1937) har Fayol inngående redegjort for sine prinsipper. Her trakk han opp retningslinjene for hvordan en organisasjon skal ledes. Her presenterte han det som ble bedriftsøkonomiens viktigste budskap ved at bedriftsledelse handler om planlegging, organisering, utøve ledelse, samordne og kontrollere. Et viktig konsept for Fayol var enhetlig ledelse, som blant annet innebærer at hver enkelt person i en organisasjon bare skal måtte forholde seg til én leder.

Flere forfattere forbinder Fayol med Frederick Winslow Taylor, men de to hadde ulike teoretiske ståsted. Taylors scientific management (vitenskapelig arbeidsdeling) tar for seg effektiv organisering av produksjon i et konkurransemiljø hvor bedrifter må kontrollere produksjonskostnadene. Dette var bare ett av mange teoretiske områder for Fayol, som også kritiserte Taylors modell fordi den krevde at arbeidere ble utsatt for styring fra inntil åtte forskjellige ledere. Dette representerte et brudd med prinsippet om enhetlig ledelse.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Engelske titler
 • 1930: Industrial and General Administration. Overs. av J.A. Coubrough, London: Sir Isaac Pitman & Sons.
 • 1949: General and Industrial Management. Overs. av C. Storrs, Sir Isaac Pitman & Sons, London.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Annales des mines, www.annales.org[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b www.annales.org[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ a b Léonore database[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Witzel, Morgen (2003): Fifty key figures in management. Routledge. ISBN 0-415-36977-0. s. 96.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Bedeian, Arthur G. (1979): The administrative writings of Henri Fayol. A bibliographic investigation. Vance Bibliographies, Monticello, Ill. (Public administration series; 220).
 • Jean-Louis Peaucelle, red. (1963): Henri Fayol. Inventeur des outils des gestions. Economica, Paris.
 • Staehle, Wolfgang H. (1999): Management. Eine verhaltenswissenschaftliche Perspektive. Vahlen, München, ISBN 3-8006-2344-7.
 • Steinmann, Horst; Schreyögg, Georg (2005): Management. Grundlagen der Unternehmensführung; Konzepte, Funktionen, Fallstudien. 6. vollständig überarbeitete Aufl. Gabler Verlag, Wiesbaden, ISBN 3-409-63312-X.
 • Verney, Henri (1925): Le fondateur de la doctrine administrative Henri Fayol. Dunod, Paris.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]