Hemne Orkladal Billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gammel buss fra Trondheim-Orkladal Billag

Hemne-Orkladal Billag (HOB), tidligere Hemne og Vinje Billag, var et transportselskap med hovedkontor på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Trøndelag. Det hadde avdelingskontor på Orkanger.

Hemne og Vinje Billag A/S ble stiftet 15. april 1937. Selskapet skiftet navn til Hemne Orkladal Billag A/S i 1973 etter at selskapet hadde overtatt Trondheim-Orkladal Billag.[1]

Hemne og Vinje Billag etablerte rutetrafikk med person- og godsruter fra Hemne og Vinje, den gang egne kommuner, dessuten fra Aure i Møre og Romsdal, til Orkanger og Trondheim. I 1973 overtok og innlemmet selskapet Trondheim-Orkladal Billag (TOB) på Orkanger og endret da navn til Hemne-Orkladal Billag. I 1975 ble Løkken Bussrute også innlemmet i HOB.[2]

I 2001 fusjonerte HOB med Trondheim Trafikkselskap til Team Trafikk, og ble året etter solgt til Nettbuss.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det var to transportbedrifter som hovedsakelig drev person- og godsruter som gikk sammen da HOB ble etablert. Begge hadde lang historie i hver sin region av Trøndelag.

Trondheim-Orkladal Billag er den eldste grenen av selskapet, og hadde sin bakgrunn i A/S Orkla Autotrafik som ble stiftet 6. mai 1918[3]. Det startet med rute Løkken Verk - Oppdal stasjon der det var korrespondanse med tog på Dovrebanen. Den gang trafikkerte Thamshavnbanen Løkken Verk - Orkanger der det var båtforbindelse til Trondheim. Da Dovrebanen ble åpnet videre nordover ble Berkåk stasjon endestasjon for rutebiltrafikken fra Løkken Verk. Selskapet slet økonomisk, og utover 1920-tallet ble Salvesen & Thams en viktigere eier.[4]

I 1929 ble selskapets navn endret til Trondhjem-Orkladal Billag (TOB). Samme år ble ruter og busser fra Gunnar Fossum i Trondheim overtatt. Han hadde ruter mellom Trondheim og Orkanger. TOB hadde etter dette hånd om all rutebiltrafikk mellom Trondheim og Orkladalføret, på strekningen Trondheim - Skaun - Orkanger - Fannrem - Løkken Verk - Meldal - Berkåk. Salvesen & Thams hadde på dette tidspunkt ca. 90 prosent av aksjene i TOB. Trafikken av passasjerer og gods vokste utover 1930-tallet, og igjen etter krigen. I 1975 overtok HOB Løkken Bussrute på Løkken Verk.

Kommunene Hemne og Vinje hadde ikke rutebiltrafikk enda på midten av 1930-tallet. Veien mellom disse to kommunene og Orkdal var for dårlig til rutebiltrafikk, og man var fremdeles henvist til båtforbindelser for reiser og transport til Trondheim. Men veinettet var under utbedring. De to kommunene søkte om og fikk rutekonsesjon Trondheim - Vinjeøra - Kyrksæterøra på nyåret 1937. Kommunene hadde for dårlig økonomi til å etablere rutebildrift. Men private eiere gikk sammen og stiftet Hemne og Vinje Billag A/S allerede 15. april 1937. Først måtte selskapet arbeide for å overta konsesjonen kommunene hadde fått. I løpet av sommeren 1937 var selskapet formelt etablert og kunne starte innkjøp av bilmateriell [1].

Bakgrunnen for HOB[rediger | rediger kilde]

I etterkrigstiden ble det arbeidet for mer samarbeid og samordning innen kollektivtrafikken, både til vanns og lands. Rundt 1970 ble det også arbeidet for bedre samordning av rutebiltrafikken i de sørvestlige delene av Trøndelag der HVB og TOB opererte, og dessuten kjørte samme vei mellom Orkanger og Trondheim. I tillegg ble det tredje selskap tatt med i prosessen. Løkken Bussrute ved rutebileier Petter Hegle drev lokalruter i Meldal med stasjonering i Løkken Verk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Nielsen, 1987
  2. ^ «Historikk». Hemne-Orkladal Billag. Arkivert fra originalen 17. desember 2000. 
  3. ^ Tokle, 1998
  4. ^ Tokle, 1998

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nielsen, F. (1987). Distriktsutbyggeren: med HOB i 50 år. Kyrksæterøra: Hemne Orkladal billag.
  • Tokle, B. (1998). Communication gjennom 100 år: Chr. Salvesen & Chr. Thams's Communications aktieselskab 1898-1998. Løkken verk: Selskapet.