Hellmobotn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hellmobotn
Hellmobotn sett fra fjorden
Hellmofjorden og platået innenfor Hellmobotn

Hellmobotn (lulesamisk: Vuodnabahta)[1] ligger i Hamarøy kommune. Med 6,3 km i luftlinje mellom havet og grensen til Sverige er det her Norge er på sitt smaleste sør for Finnmark. Hellmofjorden er omgitt av høye fjell på alle kanter. Hellmofjorden er en fortsettelse av Tysfjorden, som igjen er en sidefjord til Vestfjorden. En del av Atlanterhavet når med det her helt inn til den skandinaviske høyfjellskjeden Kjølen.

Fra Hellmobotn er det turterreng hvor man kan spasere nokså tørrskodd på broer over elvene. Det er utkikkspunkt fra fjellet Hievsstin og flere fiskevann over mot Sverige. Det er ikke fastboende i innerste del av fjorden, og hurtigbåten har rutetrafikk til Nordbukt og Hellmobotn bare om somrene. Fra fjorden og opp til utkikkspunktet Kanonen tar det cirka to timer med vanlig gange. Herfra går det flatt innover til svenskegrensen, en tur på et par kilometer. Fra Kanonen er det utsikt ut over Hellmojuvet, 200 meter loddrett rett under Kanonen.

Under 2. verdenskrig var dette en rute for flyktninger for å komme seg over til Sverige på grunn av den korte distansen. Dette ble tyskerne fort klar over, og fortsatt kan man se flere bunkere langs stien opp mot svenskegrensen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Hellmobotn». Faktaark. Kartverket. Besøkt 7. november 2016.