Hellig lund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinstøtter fra oldtiden markerte omrisset av Mawphlangs hellige lund i India.[1]

Hellig lund er et skogholt eller en skog som har blitt tillagt en særskilt religiøs betydning i bestemte kulturer. Hellige lunder spilte en viktig rolle i kultpraksis og mytologiske landskap knyttet til polyteistiske religioner i det forhistoriske Europa, antikken i Hellas og Roma, og Det nære østen. De var viktige trekk i det mytologiske landskapet i norrøne, keltiske, germanske, greske, romerske og andre kulturer. Trekk av det samme har også vært virksomt i India, Japan og Vest-Afrika. Eksempler på hellig lunder er gresk-romerske temenos,[2] norrøne horg[3] og keltiske nemeton.[4]

Tacitus skildrer hellige lunder hos germanske stammer flere steder i Germania. I norrøn religion er de sett i sammenheng med blót og menneskeoffer; Adam av Bremen skrev rundt tusentallet om den hellige lunden i Gamle Uppsala. Her ble kadaver av ofrete dyr og mennesker hengt opp i trærne. Skirnismål omtaler Barrelunden, der Frøy og jotunmøyen Gerd møttes i et hieros gamos.

Både de gamle grekerne så vel som romerne hadde hellige lunder. Den mest kjente fra antikkens Hellas var Dodonas eikelund, der bladenes rasling ble tolket som orakelutsagn.

I Romerriket hadde Diana Nemorensis («Diana fra skogene») en viktig og hellig lund ved Nemisjøen nær hvor den italienske byen Aricca befinner seg i dag. Bak Vestatempelet i Roma fantes det også en hellig lund frem til den store bybrannen i år 64 e.Kr.

Av hellige lunder som fremdeles finnes er Osun-Osogbo i dagens Nigeria et eksempel. Det finnes også hellige lunder i hele India, som er hovedsakelig brukt av hinduer. I Japan er flere shintotempel tilknyttet hellige lunder, tre og skoger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vaid, Minnie 22. mai 2012): «Indigenous forest conservation in Mawphlang» Arkivert 2. februar 2017 hos Wayback Machine., Mahindra.com
  2. ^ «τέμενος» i: Liddell, Henry George; Scott, Robert: A Greek–English Lexicon hos Perseus Project.
  3. ^ Lind, Idar: Norrøn mytologi frå A til Å, s. 107
  4. ^ Koch, John T. (2006): Celtic Culture: A Historical Encyclopedia. ABC-CLIO, s. 1350.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Sacred groves – kategori av bilder, video eller lyd på Commons