Helleland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Helleland kirke

Helleland er en bygd på sørvestlandet som ligger langs E39 ca. 13 km utenfor Egersund. Bygden består blant annet av områdene Folhammaren, Svalestad, Strømstad, Birkeland, Dybing, Årrestad, Løvold samt byggefeltet Skjerpe.

Helleland var en tidligere selvstendig kommune i Rogaland fylke, etablert som Helleland formannskapsdistrikt i 1837. Den 1. januar 1965 ble Helleland med 851 innbyggere slått sammen med Egersund og Eigersund kommuner samt to kretser fra Heskestad kommune til den nye Eigersund kommune.

På Helleland finner man flere spor av andre verdenskrig, blant annet Mysinghålå. Dette var et hulrom under en stor stein et stykke ut i skogen som under 2. verdenskrig ble brukt som skjulested. På dette stedet gjemte flere personer seg for tyskerne, blant annet fordi de oppbevarte forbudt radioutstyr. Tyskerne klarte aldri å oppdage stedet. På Helleland finner man også minnesmerker etter to engelske fly som styrtet der i forbindelse med sabotasjeforsøket Operasjon Freshman, et ledd i Vemork-aksjonen, som var rettet mot tungtvannsanlegget på Vemork i Telemark.

Langrennsløper Tor-Arne Hetland kommer fra Helleland.