Helgelandstrappa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helgelandstrappa
Helgelandstrappa går i sikk sakk en kilometer opp Øyfjellet
LandNorges flagg Norge
Kart
Helgelandstrappa
65°49′31″N 13°10′54″Ø

Helgelandstrappa i Mosjøen er en steintrapp som trolig blir Norges lengste sammenhengende steintrapp når den er ferdig.[trenger referanse] Trappa ligger i et turområde 1 kilometer fra sentrum. Ca 3000 trappetrinn er foreløpig laget. Arbeidet ovenfor Trongskardet vil fortsette sommeren 2020.[trenger referanse] Anlegget utføres på initiativ fra Foreningen til Mosjøens forskjønnelse og Brurskanken turlag. Arbeidet begynte forsommeren 2017 og ble stort sett utført for hånd av innleide fjellveiarbeidere fra Nepal. Det har også vært brukt helikopter for noen tunge løft.[1][2] Ved utgangen av sommeren 2017 var det anlagt om lag 1000 trappetrinn i stein og det var samlet inn 3,2 millioner kroner til arbeidet.[3] Prosjektet vil trolig bli ferdigstilt sommeren 2020. Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av Helgelandstrappa under Festspillene Helgeland 6. juli 2019.

Helgelandstrappa i Mosjøen går fra elvekanten av Vefsna og opp Trongskardet 350 m.o.h. Til toppen av Trongskardet er det om lag 1 kilometer. Utsikt over byen har du under hele oppturen. Traseen går opp hele Trongskardet og sammenfaller med videre sti opp til Øyfjellvarden 818 m.o.h. Opp til Øyfjellvarden er det ca 3,1 km.

Utsikt over Mosjøen fra Øyfjellvarden. Foto: Trond Erik Vollen.
På vei opp Helgelandstrappa er det anlagt rasteplasser.

Prosjektet[rediger | rediger kilde]

Prosjektet ble fysisk iverksatt  2. mai 2017. Initiativtaker var leder av «Foreningen til Mosjøens forskjønnelse», Bjørnar Emil Nyland. Alt av arbeid som prosjektgruppa for Helgelandstrappa legger ned er kun basert på dugnad og har ingen administrasjonskostnader.

Trappa bygges i eksisterende naturstein tilgjengelig i traseen oppetter Trongskardet og skal gå helt opp til toppen av Øyfjellet på 818 m.o.h. Trappa anses som evigvarende og vil være av historisk verdi. Helgelandstrappa vil gi en betydelig forenklet adkomst til Mosjøens stolthet, Øyfjellet, og den omkringliggende natur.

Prosjektet bidrar sterkt til folkehelsen, både fysisk og psykisk, og dekker alle samfunnslag og aldersgrupper. Helgelandstrappa åpner for muligheter for å ta i bruk fjellet på mange måter gjennom turisme, arrangement, trappeløp, trening, rehabilitering, familieturer med mer. Utfartsområdet ligger i gåavstand fra de fleste overnattingsstedene i Mosjøen.

Humanitært bidrag[rediger | rediger kilde]

Helgelandstrappa bidrar humanitært gjennom å benytte sherpaer fra landsbyen Kunde i Nepal. Denne landsbyen ble rammet av to store jordskjelv i april og mai 2015. En del av inntektene fra arbeidet til sherpaene går til oppbygging av den jordskjelvrammede landsbyen i Nepal.  

Arbeidet godt i gang ovenfor Trongskardet høsten 2018. Foto: Trond Erik Vollen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nå kommer trappa - trinn for trinn». www.helg.no (norsk). 12. mai 2017. Besøkt 7. januar 2019. 
  2. ^ «Steintøff jobb». www.helg.no (norsk). 9. juni 2017. Besøkt 7. januar 2019. 
  3. ^ «Trappearbeidet ferdig for i år: – Det har gått over all forventning». www.helg.no (norsk). 28. august 2017. Besøkt 7. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]