Øyfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For fjellet i Sømna med samme navn, se Øyfjellet (Sømna).
Øyfjellet
Høyde 818 moh.[1]
Primærfaktor 310 m[2]
FylkeNordland
Kommune(r)Vefsn
Posisjonskart
Øyfjellet ligger i Nordland
Øyfjellet
Øyfjellet
Øyfjellet (Nordland)
Kart
Øyfjellet
65°49′56″N 13°09′26″Ø
UTM-koord.33W 415818 7302474

Øyfjellet er et fjell i Vefsn kommune i Nordland. Fjellet ligger på sørvestsiden av Vefsnfjorden og strekker seg fra utløpet av Vefsna og ut til Alterneset. Fjellet har flere topper, den høyeste heter Stortuva og måler 818 meter over havet. Her finnes varden Øyfjellvarden. Derfra er det utsikt mot blant annet Sju søstre i nordvest, Storfinnkneet (Finnknefjellan) i sørvest og Okstindan i nordøst.

Sør for Stortuva går Trongskardet bratt opp i sørvestlig retning. I sørveststorm kan det komme kraftige fallvinder over Mosjøen fra den kanten, disse vindene blir kalt «trongskarding».

Fjellet er mye brukt som turmål, og det inngår hvert år i «Fjelltrimmen» som kommunen organiserer i samarbeid med lokale turlag. Det går tursti fra Mosjøen og opp til varden som er reist på toppen av fjellet. En vanlig måte å ta seg opp fjellet på er Trongskardet fra Mosjøen sentrum, opp Helgelandstrappa. Et annet vanlig alternativ er gjennom Øydalen som ligger et par kilometer opp Vefsndalen.

Det er også mulig å ta seg rett opp fjellet til varden, men her bør man søke informasjon fra vante fjellfolk før man legger ut på klatring.

Det er malt en ca 6 meter stor hane vel 700 meter oppe i fjellsida, rett ovenfor Mosjøen sentrum. Hanen er kommunevåpenet til Vefsn kommune.

Utsikt over Mosjøen sentrum sett fra Trongskardet
Øyfjellvarden er et yndet turmål hele året, men spesielt sommerstid. Foto: Trond Erik Vollen

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øyfjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ «Stortuva - 818moh». peakbook.org. 9. mars 2016. Besøkt 23. januar 2017.