Heinrich Abeken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Heinrich Abeken (født 19. august 1809 i Osnabrück, død 8. august 1872) var tysk teolog og prøyssisk bystyremedlem i det tyske utenriksdepartementet i Berlin.

Etter endt videregående utdannelse fra hjemstedet Osnabrück, flyttet Abeken i 1827 for å begynne å studere ved universitetet i Berlin der han skulle studere teologi. Abeken kombinerte snart sine filosofiske og filologiske studier og han ble på denne tiden interessert i kunst og moderne litteratur. I 1834 ble Abeken utnevnt til kapellan for den prøyssiske ambassaden i Roma. Han giftet seg med sin første kone på denne tiden, men bruden døde kort tid etter bryllupet.

Under krigen mellom Tyskland og Østerrike i 1866 samt under krigene mot Frankrike i 1870 og 1871, bodde Abeken i det prøyssiske militære hovedkvarter. En stor del av de tyske utsendingene fra denne tiden skal ha blitt skrevet av Abeken. Dessverre ble hans helse dårligere på disse reisene, og han døde etter en sykdom som hadde vart i flere måneder. Abeken var en sponsor for et arkeologisk institutt i Roma og han var et medlem av Archeological Society of Roma. Han grunnla en vennekrets som drev med gresk litteratur i Berlin.