Hedrum kirkes heraldikk
Hedrum kirkes heraldikk vil her si våpenskjold som befinner seg i Hedrum kirke i Larvik.
Iver Jenssøn til Fresje eller Fritsø, sønnen Peder Iversøn til Fritsø og datteren Ulvilde til Meløe, har etterlatt seg hvert sitt gravminne i form av uthogde steinplater, som i dag befinner seg på golvet i Hedrum kirke. Gravplatene inneholder tallrike slektsvåpen som vedrører anene til denne slekten, samt anene til Peders hustru, Margrete Breide. På prekestolen i Hedrum kirke finner vi også våpenskjoldene til Peder Iversøn til Fresje (Fritsøe) og Margrete Breide. Det spesielle her er at løva i våpenet til Breide er blitt tildelt ei øks, både i skjoldet og som hjelmtegn. Dette er feil i forhold til slekten Breides våpen, og det antas å ha vært en sammenblanding med riksvåpenets Den norske løve.
Slekten på Fresje
[rediger | rediger kilde]Slekten kalles ofte Jernskjegg eller Baden, der Baden er det navnet historikere og ættegranskere bruker. Navnet Jernskjegg har gjerne blitt hengende ved dem på grunn av likheten mellom våpenskjoldet til den gamle danske adelsslekten Jernskjegg[død lenke] og våpenet til slekten Baden. Ingen av disse navnene kan ses å ha blitt benyttet av de tre eller av andre i samtidige kilder. Den danske adelsdamen Lisbet Bryske benyttet imidlertid navnet Baden[død lenke] på denne slekten i en av sine bøker om våpenmerker på 1600-tallet. Iver Jenssøn døde 19. feb 1570 – i "fruerstuen" i Fritzøe Stenhus – den såkalte Fresjeborgen. Ulvilde til Meløe født 1542 på Fresje om St. Hanstid – døde ugift på Melau i Hedrum 8. april 1614. Peder til Fresje var født på Fresje i 1551 – "Torsdagen næst for St Pauli Converthoris dag" og døde i 1616.
Iver Jenssøn til Fresje
[rediger | rediger kilde]-
Baden - fargene og figurene på prekestolens våpen er i rødt skjold en liggende, oppvendt gull halvmåne over et gull kamskjell. På hjelmen åtte gull påfuglfjær. Slektsmedlemmer bruker også andre farger i skjoldet og noen ganger to vesselhorn på hjelmen.
-
Friis - skjoldet delt i rødt og blått av en svart-hvit "sjakktavlet" (sjakkbrettmønsteret) skråbjelke. På hjelmen to tverrdelte vesselhorn rød/sjakktavlet og sjakktavlet/blå.
Peder Iversøn til Fresje og Margrete Breide
[rediger | rediger kilde]1. Peder til Fritsø (Baden/Jernskjegg) sine aner (i rekkefølge farfar – morfar – farmor – mormor osv)
-
Baden
-
Galde / Galle
-
Grå snudd opp/ned?
-
Friis
-
Kane
-
Wisch
-
(Båd/Bonde?)
-
"Kvinne i Rosenkrans"
2. Margrete Breide sine aner (i rekkefølge farfar – morfar – farmor – mormor osv)
-
Breide
-
Emmiksen
-
Emmiksen
-
Holck
-
Skinkel
-
Rixtorp
-
Stangeberg
-
Rantzau
Ulvilde Iversdatter til Meløe
[rediger | rediger kilde]-
Baden
-
Galde (Galle)
-
Grå
-
Friis
-
Wisch
-
Kane
-
Juel
-
Torstein Skjeldulvssons slekt
Se også
[rediger | rediger kilde]- Heraldikk Tanum kirke med en del av Peder Iversøn til Fresje og Margrete Breides anevåpen
- Slektsvåpen
- Våpenskjold
- Heraldikk
Litteratur
[rediger | rediger kilde]- A. Thiset og P.L. Wittrup: Nyt dansk Adelslexikon, København 1904
- H. Storck: Dansk Vaabenbog, København 1910
- Sven Tito Achen. Danske adelsvåbener. En heraldisk nøgle. Politikens Forlag 1973 København.
- Bernt C. Lange. Peder Iversøns og Margrete Breides anevåpen. Heraldisk Tidsskrift 1984. Bd. 5, 2, s.183-189.