Hopp til innhold

Hayedeh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hayedeh
Hayedeh sammen med Anoushiravan RohaniIrans nasjonale radio og fjernsyn i Teheran, 1975.
Født10. apr. 1942[1]Rediger på Wikidata
Teheran
Død20. jan. 1990[1]Rediger på Wikidata (47 år)
San Francisco[2]
BeskjeftigelseSanger, musiker, plateartist Rediger på Wikidata
SøskenMahasti
NasjonalitetIran
GravlagtWestwood Village Memorial Park Cemetery[3]
Musikalsk karriere
Pseudonymهایده
SjangerPersisk Klassisk og popmusikk
StemmetypeAlt
Aktive år1968 -1990
PlateselskapAhange Rooz, Apolone, Taraneh Records, Pars Video
Nettstedwww.hayedehdocumentary.com
IMDbIMDb

Hayedeh (persisk: هایده, født Ma'soumeh Dadehbala, den 10. april 1942 i Teheran, død 20. januar 1990 i San Francisco) var en persisk (iransk) sanger med utpreget kontraaltstemme.

Hayedehs musikalske karriere strakte seg over mer enn tjue år, og to tiår etter hennes død, regnes hun som en av de mest innflytelsesrike persiske vokalister i det 20. århundre. Hayedeh var en eldre søster av en annen berømt persisk musiker, Mahasti. Hayedehs profesjonelle karriere som sanger begynte i 1968 i en alder av tjueseks år, som sanger av tradisjonell persisk musikk på radioprogrammet Golhaa-yeh Rangarang (På norsk: fargerike blomster) som gikk på Teheran Radio og ble regissert av Davoud Pirnia.

Hayedeh studerte musikk sammen med den berømte persiske fiolinisten og komponisten Ali Tajvidi. Hayedeh utførte arbeider med Golha Orchestra på Radio Teheran i 1968. Hayedeh bodde i Los Angeles fra 1982 frem til hun døde i januar 1990. Veksten i det persiske samfunnet i Sør-California på grunn av det økende antallet mennesker som forlot Iran etter den iranske revolusjonen styrket Hayedeh sin musikalske karriere på 1980-tallet. Heyedeh ga ut mange suksessfulle album i løpet av denne tiden.

Hayedeh kritiserte Irans regime, og hun var en tilhenger av et monarki i hjemlandet. Hayedeh var gift og skilt tre ganger og hadde tre barn som heter Kamran, Keyvan og Noushin Nouri og alle er bosatt i USA. Hennes eldste barnebarn Soheil er den førstefødte sønnen til Keyvan Nouri, og arbeider som komponist i Los Angeles.

Lørdag 20. januar 1990, dagen etter en av hennes konserter på Casablanca Club i San Francisco, California, døde Hayedeh av et hjerteinfarkt i en alder av 47 år. Hayedeh hadde klaget over ubehag siden morgenen, men hennes lege i Los Angeles hadde forsikret henne om at det var ingenting alvorlig som feilte henne. Hayedeh hadde en lang historie med hjerteproblemer, diabetes og hypertensjon. Hun hadde også en historie med alkohol- og narkotikamisbruk bak seg. Hennes far var også en diabetiker som døde av et hjerteinfarkt. Hennes to eldre brødre døde også av hjerterelaterte problemer.

Hayedeh ble gravlagt ved Westwood Village Memorial Park Cemetery i Los Angeles, California. Hennes begravelse ble fulgt av tusenvis og de fleste av de persiske sangere og underholdere som bodde i eksil. Hayedeh sist ble intervjuet en uke før hun døde. Bladet som hadde intervjuet ble løslatt dagen etter hennes død, og ble en bestselger.

I 2009 laget Pejman Akbarzadeh en dokumentarfilm om Hayedeh.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Find a Grave, oppført som Heideh, Find a Grave-ID 1181, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 184957670/hayedeh-dadebala[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]