Hauser Plads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hauser Plads
Hauser Plads sett fra Niels Brocks bygninger. I forgrunnen ses åpningen til gårdhaven som gir lys til kommunens renovasjonsarbeideres kontorer i kjellernivå.
Basisdata
LandDanmark
KommuneKøbenhavns kommune

Kart
Hauser Plads
55°40′58″N 12°34′32″Ø

Hauser Plads er en plass eller torv i Københavns Indre by. Den er adskilt fra Kultorvet med den tidligere biblioteksbygning som i dag tilhører Niels Brocks Gymnasium. Tilstøtende gater er Pustervig, Suhmsgade og Hausergade.

Historie[rediger | rediger kilde]

Plassen er oppkalt etter sveitseren Conrad Caspar Hauser som i 1768 ble dansk gift og slo seg ned i byen. Etter britenes bombardement av København i 1807, kjøpte og bebygget Hauser en rekke tomter langs Hausergade, og Hauser Plads ble en av de få umiddelbare og vesentlige byplanmessige endringer etter bombardementet.[1] Tidligere ble torvet også kalt Suhms Plads etter historikeren Peter Frederik Suhm, som bodde her med sin store boksamling inntil sin død i 1798.[2]

Renovering[rediger | rediger kilde]

Hauser Plads fremstår i 2013 som nyrenovert med nye kontorer og gårdhave i kjellernivå, oppført for nesten 100 ansatte ved Center for Renhold i plassens gamle parkeringskjeller. Komplekset er tegnet av hollandske Karres en Brands Landschapsarchitecten og danske Polyform arkitekter.[3] Ovenpå kontorene, litt over bakkenivå, er det innredet en grønn lekeplass. Plassen har også fått ny granittbelegning, og henger nå tydelig sammen med Kultorvet og Købmagergade.

Referanser[rediger | rediger kilde]