Hauerseter–Gardermobanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hauerseter stasjon

Hauerseter–Gardermobanen (også kalt «den gamle Gardermobanen») er en nedlagt sidebane til Hovedbanen som åpnet 13. juni 1941 og ble nedlagt cirka 2004. Det meste av sporene på denne linjen er i dag fysisk fjernet.

Banen greinet av fra Hovedbanen på sørsiden av Hauerseter stasjon, og gikk til diverse industribedrifter og den militære flystasjonen på Gardermoen. I 1947 foregikk enkelte militære persontransporter på banen, men den ble ellers kun brukt til godstrafikk. Da utbyggingen av landets nye hovedflyplass startet i 1995, ble banens lengde forkortet fra 6,7 kilometer til 3 kilometer. Østre rullebane, terminalbygget og parkeringsanlegget ble bygget over deler av banen.

De siste godstransportene opphørte i 2000, og de siste kilometrene av banen ble nedlagt i 2004. Etter nedleggelsen er sporet fjernet en rekke steder, og i 2008 rev man pga. motorvei-utvidelse den forholdsvis nye jernbanebrua over europavei 6. Denne brua forbandt tettstedet Hauerseter med industriområdene ved Gardermoen. I dag er bare ca. 400 m av sporet tilbake, og fungerer som et side/hensettelsesspor til Hauerseter stasjon. Man kan også finne en drøy kilometer med spor (dog nokså gjengrodd) langs nordsiden av Blikkveien, øst for flyplassen og like nord for Gardermoen motorsportsenter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]