Hassela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hassela kirke

Hassela er et tettsted i Nordanstig kommune i Gävleborgs län, i landskapet Hälsingland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 364 innbyggere.[1]

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Det råder usikkerhet rundt sognenavnets opprinnelse, og dermed også betydningen. Én forklaring er at Hassela er koblet til tresorten hassel. Dette er riktignok ganske vagt, siden hassel ikke vokser i sognet.

Et annet forsøk på tolkning kan gjøres ved å dele opp navnet Hassela i to, der den siste delen (-sel, -sal, -sall, -sale eller -sala) betyr boplass. Ordet sal betyr opprinnelig «hus med et eneste stort rom». Den første delen, ha- eller had-, betyr «kjemper» og tilsvarer det gammelnordiske ordet hödr, genitiv hadar. Hassela kan således bety Hadarnas boplats. Navnets tilblivelse kan ha med vestnordisk innvandring til området på 400-tallet e. Kr. på grunn av bygdens rike forekomst av myrmalm og pelsdyr. Det i dag norske Hadeland, kan ses i sammenheng med denne forklaringsmodellen. Opprinnelsen til navnet bør kunne tolkes parallelt med den for byen Norrhassel, som av og til også kalles bare Hassel, i Medelpad, ut fra den geografiske beliggenheten og fellestrekk gjennom historien.

Det finnes også et sagn i sognet om en kjempe kalt Hadunf. Forklaringen til sognets navn kan også ligge her.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hassela sogn ble på 1600-tallet preget av stor innflytting fra Finland av såkalte skogfinner.

Bygder i Hassela[rediger | rediger kilde]

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Mobergs roman Utvandrerne er delvis basert på en dagbok skrevet av en hasselabeboer. De frøene som ble satt i romanen, da Karl-Oskar og Kristina befant seg i Amerika, kommer fra et epletre av Astrakan. Dette modertreet finnes fortsatt (2007) på gården Joris i Hassela sogn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 14. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 62°6′35,950″N 16°42′28,087″Ø