Astrakan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler epletreet Astrakan. For det russiske distriktet og byen Astrakhan, se Astrakhan.
Rød Astrakan

Astrakan er et treslag. Fruktene som treet bærer er epler. Astrakan er et kraftig og relativt stort epletre. Treet er bredt, gjerne bredere enn det er høyt. De største trærne kan bli ca. 8 meter høye. Blomstringen finner sted meget tidlig. Samtidig med løvspretten utvikler treet blomster med store hvite kronblader. Astrakan er en hardfør tresort som kan dyrkes i nær hele Norden. Treslaget har relativt lang levetid. Det finnes 150 år gamle trær som fortsatt blomstrer. Astrakan kan ompodes og innpodes i andre sorter.

Frukt[rediger | rediger kilde]

For trær i Norden modner frukten i september måned. Frukten er større på yngre trær enn på eldre. På unge trær er frukten gjerne 5,5 cm høy og 6,5 cm bred. Eplenes hud er middelstykk og overflaten er vokset. Kjøttet er hvitt, nesten luktfritt og relativt tørt, men med en fyldig krydret smak og god syrlighet. Det er dyrket frem ulike sorter Astrakan:

  • Klar Astrakan, som har gule epler med enkelte røde prikker.
  • Rød Astrakan, som har jevnt røde epler.
  • Hvit Astrakan, som har klargrønne epler.
  • Gyllenkroks Astrakan, som har epler som gjerne er halvt røde (på solsiden) og halvt gule.

Historie og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Av navnet antar en at treet stammer fra distriktet Astrakhan nord for Det kaspiske hav. Treslaget nevnes første gang av den svenske botanikeren Peter Jonas Bergius i en bevart tale fra 1780. Treslaget fikk utbredelse først i Sverige, Norge og England, men er nå dyrket over hele Europa. Av utbredelseshistorien og genetikken indikeres at treslaget er svensk og ikke russisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]