Hasnæs-skipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hasnæs-skipet er et skipsvrak funnet på sørenden av halvøya Hasnæs ved Ebeltoft i Danmark. Vrakrestene som ble undersøkt viste at skipet som dels hadde blitt opphugget og forlatt på stranden, var et krigsskip fra vikingtiden.

Hasnæs[rediger | rediger kilde]

Den danske halvøya Hasnæs på den jyske østkysten ved Ebeltoft mellom Ebeltoft vig og Kattegat har et noe spesielt terreng som skyldes de lokale forholdene. Mot sør ligger en bred slette som består av strandvoller, som hadde vært utgravd av lokale innbyggere. Der ble forskjellige vrakrester etter flere båter og skip funnet, noen var tatt vekk og senere funnet og dokumentert. Bare to vrak har blitt nøyaktig dokumentert og undersøkt i en arkeologisk utgraving i 1961.

Hasnæs I[rediger | rediger kilde]

Det første vraket som ble dokumentert, er et mindre fartøy også kalt Hasnæs-båten bygget av eik med surrede spanter, bruddstykker av bordlegningen og to åretoller. Dette vraket har blitt datert til å være fra cirka 500-600 e.Kr. Restene ble funnet omkring 160 meter fra den nåværende kystlinjen ved Øer hage.

Hasnæs II[rediger | rediger kilde]

Innleiret i sanden omkring 50 meter fra den nåværende kystlinjen ved Øer hage ble større vrakrester funnet. Som et større fartøy ble dette omtalt som Hasnæs-skipet, som formodentlig var et krigsskip av samme type som Skuldelevskipene Skuldelev 3 og Skuldelev 5 fra vikingtiden. Dateringen av vrakrestene beviste at skipet var bygget cirka 990 e.Kr.

Lite er bevart av skipet, men det ble funnet et kjølsvin med en «sliske» ned mot mastesporet og en langsgående forsterkning på cirka 8,5 meter, et trekk som er karakteristisk for de store langskipene som en skeid. Avstanden mellom spantene var på 80 til 83 cm, dermed kjente man vikingskipets indre rom-avstand mellom roerne.

På stranden hadde skipet blitt trukket opp og dels opphugget. Spor etter opphuggerens øks var fremdeles å finne på de enkelte deler som hadde blitt funnet under utgravingen i 1961.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]