Hartti Kristola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hartti Kristola
Født1950Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForretningsdrivendeRediger på Wikidata
Nasjonalitet FinlandRediger på Wikidata

Hartti Ruuben Kristola (født 1950 i Finland) er en finsk finansmann bosatt i Stavanger, og grunnleggeren av Stavanger Oilers.

Kristola reiste fra Finland allerede som 15-åring for å jobbe i Sverige. Etter å ha arbeidet der i noen år flyttet han til Oslo-området. Allerede som tjueåring jobbet han som arbeidsleder under på ulike byggeprosjekter. Kristola jobbet i Oslo-området helt til slutten av 1980-årene, da han flyttet til vestlandet og Stavanger hvor han i 1988 etablerte sin egen bedrift.

Waco Isolering AS ble etterhvert store på isolering innen offshoreteknologien og er idag undeleverandør til flere store oljeselskaper. Bedriften holder til i DusavikTasta. På det meste var det opp til 600 ansatte i bedriften. I dag gir bedriften arbeid til rundt 170 personer og har en omsetning på cirka 40 millioner kroner. I toppårene var det opp til 600 ansatte i bedriften. I dag sysselsetter bedriften rundt 170 personer og har en omsetning på cirka 75 millioner kroner.[1]

Ishockey-ildsjel i Stavanger[rediger | rediger kilde]

Kristola er kjent i for sitt engasjement for ishockeymiljøet i Stavanger, og på slutten av 1990-tallet skaffet han etter ønske fra sine finske arbeidere skaffet han ishockeyutstyr til firmaet. Flere av spillerne ønsket å drive med sporten på profesjonelt nivå og dette var begynnelsen på det som skulle bli Stavanger Oilers. Ishockey ble en populær hobby på kveldene blant flere arbeiderne og snart deltok flere titalls personer i kvelds treningene. Blant dem var det også enkelte som hadde spilt ishockey på toppnivå tidligere, og man bestemte seg for å delta i ishockey-seriesystemet.

Viking Ishockeyklubb hadde gått konkurs i 1996 og den nye klubben Viking Hockey var også i økonomiske problemer, dermed var det et vakuum i ishockeymiljøet i Stavanger. Høsten 2001 spilte klubben sin første offisielle kamp og var styrket med spillere med erfaring fra finsk ishockey og noen tidligere norske landslagsspillere. Klubben spilte mot lokale amatørspillere og startet på det laveste nivået. Mot underlegne motstandere klarte Oilers seg godt, og gikk uslått gjennom 2001-2002 sesongen hvor de skåret 304 mål. Den finske angrepsspilleren Jari Kesti skåret eller hadde målgivende på 226 av dem. Oilers klarte seg gjennom andre og første divisjon nesten uten tap og kom med i eliteserien sesongen 2003-2004. Under sin første sesong i den øverste ligaen var laget årets store overraskelse og endte på bronseplass.

Ifølge Kristola hadde ingen hatt en slik suksess som mål.[2] Stavanger Oilers suksess har skapt ishockeyfeber i byen, og publikumstilstrømningen var over alle forventninger våren 2004 og under kvalifiseringskampene var det ikke plass til alle som ønsket å inn i Siddishallen. Da Kristola startet Stavanger Oilers i 2001 ble klubben utelukkende drevet av penger fra hans lomme. Kristola eide og stod for finansieringen av klubben frem til han trakk seg i 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]