Viking Ishockeyklubb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viking Ishockeyklubb
Grunnlagt1968
BeliggenhetStavanger Stavanger, Norge
ArenaSiddishallen
Lagfarger         
Meritter
Norgesmester(0)
Seriemester(0)

Viking Ishockeyklubb er en tidligere norsk ishockeyklubb fra Stavanger, som ble stiftet i 1968. Viking spilte til sammen 18 sesonger i Eliteserien i ishockey for menn. Viking Ishockeyklubb ble avviklet etter sesongen 1996-1997. Da ble Viking Ungdomshockey etablert for å ivareta ungdomsavdelingens interesser. Klubben ble slått sammen med Svithun Ishockeyklubb i 1998 og fikk dermed et senior lag i klubben. I denne forbindelse ble klubben døpt om til Viking Hockey, som dermed videreførte tradisjonene til Viking Ishockeyklubb.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Siddishallen sto ferdig i 1968, ble klubben stiftet. Stavanger hadde som oljeby tidlig på 70-tallet et bredt internasjonalt kontaktnett, også mot Nord-Amerika. Og vi snakker her om et tidspunkt hvor bredden i norsk hockey ikke var særlig bred, og minimal utlendingskvote gjorde det eksotisk selv når tradisjonstunge klubber på Østlandet hentet svensker spillere. Den første transatlantiske profilen i Stavangerhockeyen ble Craig Dunham, opprinnelig hentet til byen av Stavangeramerikaneren Magne «Pete» Svela i den hensikt å spille for Jarl. Svela var fra 1975 til 1978 Vikingtrener og etter hvert ble det Vikingspill for Dunham, og han står bokført med 36 poeng på 20 kamper for klubben.

Viking kjempet mot klubben Siddis på 70-tallet og rykket opp med Terry Fyck og Ron Pulak på laget i 1977. Etter sesongen 80/81 ble det derimot satset friskt i Siddishallen. Bernie Lynch beskrives som en kontroversiell trener i «Vikings årbøker», og kom til Rogaland med trenererfaring fra Vålerenga Hockey og Forward. Tok Viking bronse mot Bjørn «Botta» Skaares Furuset i 1982. Richard David gjenskapte noe av den samme stemningen med bronse i 1993. Viking var for det meste middelhavsfarere eller slet i bunnen. De var et typisk hjemmelag og den ganske spesielle atmosfæren i Siddishallen, hvor publikum blant annet fartet fritt gjennom utvisningsboksen (!), hjalp dem i så måte. Gode målvakter og en satsing på transatlanter kjennetegnet også de blå fra Stavanger. Før Viking Ishockeyklubb endte i teknisk konkurs og ble lagt ned i 1996 og ble erstattet av sammenslutningen Stavanger-Viking og senere gjenstiftet på basis av denne klubben. De kom seg aldri tilbake i øverste divisjon og ble passert av nykommer Stavanger Oilers på veien. [1]

Kjente spillere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]