Harald Sem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harald Sem
Født14. jan. 1910Rediger på Wikidata
Stavanger (Stavanger amt)
Død19. jan. 1993Rediger på Wikidata (83 år)
BeskjeftigelseMotstandskjemper, fotojournalist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Harald Sem (1910–1993) var en norsk motstandsmann og pressefotograf i Stavanger Aftenblad kjent for sin virksomhet under andre verdenskrig.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Sem begynte sin yrkeskarriere ved Victoria Hotell i Stavanger som 14-åring etter endt folkeskole. I 17-års alderen arbeidet han i skogsbruk på Hardangervidda, hvor han utviklet ferdigheter i jakt og overlevelse. Etter å ha gjennomført militærtjeneste i Kongens garde, fikk han ansettelse ved industrielle anlegg i Sauda. I 1932 vendte han tilbake til Stavanger, hvor han etablerte seg som selvstendig næringsdrivende og involverte seg i fiskeoppkjøp og transport. Før krigen var han bosatt i Oslo og ble kjent med entreprenøren Tom Høyer Ellefsen, og fikk senere jobb i firmaet i Stavanger. I juni 1940 ble firmaet rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten, og Sem var ansatt som oppsynsmann.[1]

Motstandskampen[rediger | rediger kilde]

Før andre verdenskrig brøt ut, engasjerte Sem seg i å kartlegge sjøtrafikken langs kysten. Allerede før krigen arbeidet han om bord i fisketransportskip og rapporterte observasjoner av fiendtlige skip til Sjøforsvaret. Da invasjonen fant sted, bestemte Sem seg for å engasjere seg aktivt i motstandsarbeidet mot tyskerne. Han returnerte til Stavanger med familien og deltok i å overvåke og rapportere tyske aktiviteter i området.

Sem arbeidet som oppsynsmann hos entreprenørfirmaet Høyer-Ellefsen i Stavanger, som utførte byggearbeider for tyskerne. Denne posisjonen ga ham muligheten til å samle informasjon om tyske anlegg og infrastruktur i Rogaland. Han avdekket detaljer om tyske militære operasjoner, inkludert tilstedeværelsen av tyske miniubåter på Sola.

Sem hadde en unik observasjonspost som oppsynsmann på Forus-anlegget mens tyskerne bygde nye flystriper. Han fulgte nøye med på tyske aktiviteter, inkludert byggingen av hangarer på Sola og befestningene langs kysten. Han fikk også innsikt i tyske planer gjennom nazistenes møter i Kongsgaten 46 i Stavanger. Sem ble utstyrt med egen bil og en norsk nazist som sjåfør, og brukte dette som et middel for å unngå tysk mistanke.

Sem var kritisk til noen av motstandsgruppene og deres pratsomhet, og valgte å holde seg for seg selv. Han samlet informasjon, tok bilder i hemmelighet, og ble en verdifull kilde for den norske motstandsbevegelsen.

Norske Bygg og motstandsarbeid [1][rediger | rediger kilde]

Etter å ha jobbet for Høyer Ellefsen, gikk Sem over til firmaet Norske Bygg, der han arbeidet i kalkulasjonsavdelingen. Han oppdaget at firmaet hadde tatt for høye priser for arbeidet på tyske anlegg, og det ble anmeldt til prispolitiet. Dette førte til at Sem kom nærmere tysk virksomhet og fikk innsikt i blant annet sjøflyhavnen på Sola.

Sem ble involvert i motstandsarbeid gjennom kontakten med Garmann Granfoss og Åke Jensen, som tilhørte den lokale Milorgs etterretningsseksjonen. Han bidro til organiseringen av flyktningetransporter og deltok i å ordne falske legitimasjonspapirer gjennom fotografering i hemmelige lokaler.

Flukt og etterretningsarbeid i Sverige[1][rediger | rediger kilde]

Sommeren 1942 slo Gestapo til mot den illegale pressen i Rogaland, og flere motstandsmenn ble arrestert. Sem, som var en ukjent mann for Gestapo, unngikk arrestasjon og var involvert i organiseringen av falske pass og grenseboerbevis for flyktninger.

Høsten 1943 ble mange av de arresterte sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland.

Da situasjonen ble for farlig i Stavanger, varslet Sem nøkkelpersoner om sin forsvinning og la ut på en reise til Sverige. Der ble han en del av det norske etterretningsnettverket XU. Sem utførte forskjellige oppdrag, inkludert dokumentasjon av tyske militære installasjoner langs kysten, som ble viktige for allierte styrker. Han bidro også til å avsløre tyske spioner blant norske flyktninger i Sverige. Sem's innsats i etterkrigstiden utvidet dermed hans bidrag til den norske motstandsbevegelsen og krigsinnsatsen.

Oppdrag i Sverige[1][rediger | rediger kilde]

I 1943 opplevde Milorg-ledelsen i Stavanger en tillitsbrist med alvorlige konsekvenser. En svensk entreprenør, også involvert i tyske oppdrag, sviktet i sitt oppdrag med leveranse i Stockholm med viktige tegninger av tyske befestninger i Rogaland. Harald Sem fikk i oppdrag å spore ham og tegningene. Sem klarte under et møte i Stockholm å avfotografere tegningene i det skjulte.

Sems reiseplaner ble avslørt for en upålitelig svensk forretningsmann. Nazistene erklærte ham statsløs, men han fikk nytt falsk norsk pass av legasjonen. På vei tilbake ble Sem eksponert for cyanidforgiftning. Han fortsatte sitt oppdrag, dokumenterte tyske installasjoner, reiste med falske pass, og smuglet utstyr med en tysk lånt bil organisert av XU. Hans innsats var avgjørende for motstandsbevegelsens informasjonsinnsamling, inkludert fotografering av tyske byggearbeider.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Etter frigjøringen i mai 1945 returnerte Harald Sem til Stavanger. Han var involvert i avvæpningen av tyske soldater og arbeidet med å systematisere tyske arkiver og dokumenter. Etter krigen jobbet han som pressefotograf i Stavanger Aftenblad, der han dokumenterte lokale hendelser og begivenheter. Sem holdt sin krigshistorie skjult i mange år, men etter pensjoneringen i 1979 delte han sine erfaringer fra og bidrag til motstandsbevegelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Viksveen, Stein (1985). Hemmelige krigen i Rogaland. Stavanger Aftenblad. 

Kilde[rediger | rediger kilde]