Hopp til innhold

Grand Trunk Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand Trunk Road (på avsnittet Ambala–Delhi) ca. 1900

Grand Trunk Road (kortform GT Road) er det engelske navnet på en viktig ferdselsåre i Sør-Asia. Den er blant de eldste og viktigste veiene i Asia.[trenger referanse] Den 2500 km lange veien følger i stor utstrekning det nordindiske slettelandet og har i århundrer vært ferdselsvei mellom det som i dag er statene Pakistan, India og Bangladesh.[trenger referanse]

Start- og sluttpunktene for Grand Trunk Road er i vest Khyberpasset og i øst Sonargaon. Fra Peshawar i Pakistan løper veien gjennom Rawalpindi og Lahore til den indisk–pakistanske grenseovergangen Wagah. I India fører den gjennom byer som Amritsar, Ambala, New Delhi, Kanpur, Allahabad, Varanasi og Kolkata. I Bangladesh ender den i Sonargaon i distriktet Narayanganj.

I India, med storparten av veien, har den mellom Kolkata og Delhi betegnelsen National Highway 2 (NH-2), mens avsnittet mellom Delhi og Wagah heter NH-1.

Allerede under Maurya-riket i antikken ble veien benyttet blant annet av grekerne.[trenger referanse] På 1500-tallet ble veien utbygd av sultan Sher Shah for å skape en forbindelse mellom Agra, hans residensby, og Sasaram, hans hjemby. Den ble kalt Sarak-i-Azam («Kongsveien»), og den ble grunnstammen i Grand Trunk Road.[trenger referanse]

Med tiden ble veien meget betydningsfull som overregional handelsvei.[trenger referanse] Kort etter at den ble etablert, ble den utstyrt med mange karavanseraier. Og det ble videre plantet mange trær langsetter for å gi de veifarende skygge. Veien bedret regionenes infrastruktur, og ble også brukt som hærvei, til rask forflytning av militære styrker. Kort etter at den var ferdig, ble den ytterligere utvidet, vestover til Multan og østover til Sonargaon i Bengal.

Etter Sher Shahs død i 1545 ble veien forlenget vestover, slik at den førte gjennom Khyberpasset i Hindukush til Kabul i dagens Afghanistan. Under det britiske styre – da også kalt Long Walk – ble veien utvidet til Kolkata og Peshawar.

Ved Indias deling i 1947, da Pakistan ble etablert, var Grand Trunk Road åsted for et av de største flyktningdramaer i moderne historie[trenger referanse], da hinduer flyktet mot midten, inn i dagens India, og muslimer utover til Pakistans østlige og vestlige deler.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Farooque, Abdul Khair Muhammad (1977). Roads and Communications in Mughal India
  • Weller, Anthony (1997). Days and Nights on the Grand Trunk Road: Calcutta to Khyber Marlowe & Company.
  • Rudyard Kipling: Kim. Elektronische Kopie auf dem Gutenberg-Projekt. (Schauplatz ist die Grand Trunk Road)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]