Hans Nansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Nansen
Hans nansen.jpg
Født28. nov. 1598Rediger på Wikidata
FlensburgRediger på Wikidata
Død12. nov. 1667Rediger på Wikidata (68 år)
KøbenhavnRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Borgermester og handelsmann
Embete
FarEvert Nansen[1]
Barn Hans Nansen[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Dansk
Gravlagt Helligåndskirken i KøbenhavnRediger på Wikidata

Hans Nansen (født 28. november 1598 i Flensburg i hertugdømmet Slesvig, død 12. november 1667 i København) var en dansk handelsmann og borgermester i København.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans Nansen gikk på den lokale tyske skrive- og regneskolen og da hans far døde da han var 15 år gammel, trådte hans onkel inn som forsørger og betalte utdannelsen.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter noen års forløp kom Nansen med på en ekspedisjon til Kolahalvøya i Russland og dette var hans første, men ikke siste tur til Russland. Hans gode evner til å lære nye språk raskt og godt fikk ham senere til å bli ansatt i statsforvaltningen som tolk.

Hans Nansen ble berømt for sine mange reiser. I 1620 ble han tilbudt arbeide hos den gamle kjøpmann og borgermester i København, Mikkel Vibe. Hans Nansen seilte hver sommer fra 1621 til 1636 til Island og om vinteren sto han for salget av de varene han hadde brakt med seg derfra.

I årene 16391648 var han forvalter for det Islandske Kompagni og samlet seg etter hvert en betydelig formue. I 1653 døde Mikkel Vibe og etter kong Frederik IIIs ønske ble Hans Nansen utnevnt til borgermester i København.

Tittelblad og tekstside av Compendium Cosmographicum. 2. utg. 1638.

I 1650-årene utga Nansen sine oppdagelsesbøker, som ble en stor suksess og han ble en kjent skikkelse. Hans beste og mest ettertraktede verk var Compendium Cosmographicum.

Kort før krigen med Sverige fikk Hans Nansen atskillige klager fra borgerne og han måtte til slutt gi borgerne det de ville ha, noe som endte med at Nansen måtte betale 18.000 riksdaler til bedre forpleining, kloakker og lønn til de arbeiderne som ryddet veiene for ekskrementer. Under svenskekrigene ble Nansen en stor mann i København og fikk gjenreist borgernes tro på en dansk seier. Ved stormen på København lyktes det ham for første gang i hans liv å avfyre skudd med en pistol og han traff en svensk korporal i ryggen. Etter avslutningen på svenskekrigene og eneveldets begynnelse falt Hans Nansens ry, men han oppnådde allikevel å være borgermester til den dag han døde.

Hans Nansen ligger begravet i Helligåndskirken i København, og har fått oppkalt en gate etter seg i samme by. Polarforskeren Fridtjof Nansen var etterkommer av Hans Nansen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]