Hans Lind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Lind
Født1. sep. 1866Rediger på Wikidata
Død3. mars 1935Rediger på Wikidata (68 år)
Beskjeftigelse LyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Minnestein over Hans Lind i Andenes sentrum

Hans Oluf Lind (født 1. september 1866Andenes, død 3. mars 1935 i Johannesburg, Sør-Afrika) var en norsk dikter, kjent for diktsamlinga Nordlandsviser, som kom ut i 1910.

Lind vokste opp på Andenes. Da han var ni år gammel døde moren, og to år senere døde også faren. Dermed ble Hans og de seks søsknene satt bort, og Hans kom til handelsmann Johan Ellingsen i Hovden i . Etter at han var konfirmert, tok han middelskolenLillehammer, og arbeidet så som handelsbetjent på Breistrand i Øksnes og i Henningsvær.

Etter noen års opphold i USA fra rundt 1890, der han jobbet på en fabrikk for landbruksmaskiner i Chicago, dro han i 1898 til Sør-Afrika. Han giftet seg i Durban i 1901 med Johanna Bordewich, datter av kjøpmann Bordewich i Henningsvær. Fram til 1918 bodde han vekselvis i Oslo og i Sør-Afrika, der han jobbet i et gullgruveselskap i Johannesburg. Etter dette bodde han igjen i Oslo, og var kontorsjef i firmaet Wittusen & Jensen. I 1932 flyttet han og kona tilbake til Sør-Afrika, etter at døtrene deres allerede hadde flyttet dit. Hans Lind døde av tuberkulose i Johannesburg 3. mars 1935.

Hans Linds diktsamling Nordlandsviser ble skrevet på dialekt, vekselvis fra forskjellige deler av Nordland. Den skildrer folkeliv og arbeidsliv, særlig under vinterfisket etter skrei. Den første utgaven kom ut i 1910, og diktsamlinga er blitt gjenutgitt i 1936, 1958, og 1977. I den siste utgaven er flere av diktene tonesatt, blant annet av komponisten Ketil Vea. Denne utgaven er illustrert av Karl Erik Harr. I 1999 ga Dag Kajander ut CD-en Feskarliv anno 1900 med 15 av Hans Linds viser med Kajanders musikk.

Nordlandsviser var den eneste boka Hans Lind fikk utgitt, men han hadde også enkelte dikt og fortellinger på trykk i blader og årsskrift. Han etterlot seg manuskript til flere romaner.

Kilder[rediger | rediger kilde]