Hans Hermann von Katte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Hermann von Katte

Hans Hermann von Katte (født 28. februar 1704, død 6. november 1730) var en løytnant i den prøyssiske hær og en nær venn og i henhold til ryktet elsker av Fredrik II av Preussen. Von Katte ble henrettet av Fredrik IIs far, kong Fredrik Vilhelm I av Preussen, etter at han og Fredrik II hadde sammensverget for å rømme fra Kongeriket Preussen til Kongeriket Storbritannia. Muligens ønsket de to å flykte til Storbritannia for å gå i tjeneste til kong Georg II av Storbritannia og for deretter å dra tilbake til Preussen for å avsette Fredrik Vilhelm I.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hans Hermann von Katte ble født i den prøyssiske hovedstaden Berlin. Han var av adelig fødsel og kom fra en lang rekke av aristokratiske militære. Hans forfedre var godseiere av Wust i Altmark. Hans far, Hans Heinrich von Katte (16811741), var en av Fredrik Vilhelm Is mest aktede kyrassér. Hans mor, Dorothee Sophia von Wartensleben (16841707), var datter av den aktete feltmarskalk Alexander Hermann von Wartensleben. Etter at hans mor døde vokste han opp hos slektninger i Deventer, i Berlin og i Wust. Han studerte i Königsberg og Utrecht i årene 17171721, blant annet fransk og juss. Etter å ha fullført studiene gikk han inn i 1724 inn den prøyssiske hær. I 1729 ble han gjort til løytnant og året etter til oberleutnant. Som sin far ble han 1728 slått til ridder av Johanniter-ordenen.

Vennskapet med Fredrik II[rediger | rediger kilde]

Når den åtte år eldre von Katte og Fredrik II møttes for første gang er ikke klart. De tok privattimer sammen i matematikk og mekanikk i 1729, og ble øyensynlig raskt nære venner. Begge var interessert i fløytespill og poesi. I løpet av våren 1730, skal Fredrik II ha avslørt sin plan til sin venn om flykte fra sin strenge far kong Fredrik Vilhelm I, «soldatkongen». Von Katte forsøkte avstå fra å følge ham, men gikk til slutt med på det. Den 5. august 1730 sammen med pasjen Keith forlot de hovedstaden, men de ble tatt til fange i Wesel.

Henrettelsen[rediger | rediger kilde]

Katte og Fredrik II ble tatt til fange etter fluktforsøket, og von Katte ble funnet skyldig i desertering av en krigsrett. Han ble dømt til å i fengsel på livstid, men kongen krevde at han ble henrettet og fikk dommen omgjort, sa at «det ville være bedre om den Katte døde...» Von Katte ble henrettet ved halshugging på festningen Küstrin. Fredrik II var til stede, tvunget av sin far til å være vitne til henrettelsen. Von Kattes siste ord var «Herre Jesus Kristus...» Fredrik II skal ha blitt dypt deprimert og etter at han kom ut av den tre dager senere nevnte han knapt von Katte noen gang mer. Von Kattes levninger hviler i krypten til kirken i Wust.

Hans Hermann von Kattes brev til sin far, rett før henrettelsen, uttrykte, rimelige nok med tanke på situasjonen, en dypfølt tro på Gud. Periodens nedtegnelser om von Katte er motstridende. Fredriks søster Wilhelmina beskrev ham som mutt og gretten, men kjekk med tykke øyenbryn. Andre beskrev ham som meget kjekk. Han skal ha hatt et rykte som skjørtejeger. Vennskapet mellom von Katte og kronprinsen (om forholdet var homofilt eller ikke) og det tragiske endeliktet har gitt inspirasjon til en rekke romaner, teaterstykker og filmer, men en historisk-kritisk biografi over von Katte har ennå ikke kommet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata