Hans Hermann von Katte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Hermann von Katte
Katte.jpg
Født 28. februar 1704
Berlin
Død 6. november 1730
Kostrzyn nad Odrą
Nasjonalitet Tyskland

Hans Hermann von Katte (født 28. februar 1704 i Berlin, død 6. november 1730 i Küstrin) var en løytnant i den prøyssiske hær og en nær ungdomsvenn av den framtidige kong Fredrik II av Preussen.

Fredrik og Katte planla å flykte til Kongeriket Storbritannia, men planen ble avslørt og Katte henrettet, dømt for Fahnenflucht.

Liv[rediger | rediger kilde]

Hans Hermann von Katte stammet på farssiden fra en aristokratigodseierslekt fra Wust i Altmark. Faren, Hans Heinrich von Katte (16811741), var en av Fredrik Vilhelm Is mest aktede kyrassér og ble senere generalfeltmarskalk. Moren, Dorothee Sophia von Wartensleben (16841707), var datter av den aktete generalfeltmarskalk Alexander Hermann von Wartensleben. Etter morens død vokste Katte opp hos slektninger i Deventer, i Berlin og i Wust.

Fra 1717 til 1721 studerte Katte noen semestre blant annet fransk og juss i Königsberg og Utrecht, og foretok deretter en lengre dannelsesreise.

I 1724 gikk han inn i Kürassierregiment Gens d’armes, der han i 1729 ble utnevnt til løytnant og året etter til Premierleutnant. Sammen med faren ble han i 1728 slått til ridder av Johanniter-ordenen.

Vennskapet med Fredrik II[rediger | rediger kilde]

Katte veksler noen siste ord med kronprins Fredrik (i vinduet).

Det er ikke kjent når Katte og prins Fredrik første gang møttes. De ble øyensynlig raskt nære venner da de i 1729 sammen tok privattimer i matematikk og mekanikk. Begge var interessert i fløytespill og poesi. Prins Fredrik så opp til sin åtte år eldre og verdensvante venn, og våren 1730 avslørte han en plan om å flykte fra sin strenge far, «soldatkongen» Fredrik Vilhelm I av Preussen. Von Katte forsøkte etter eget utsagn først å snakke ham fra det, men gav til sist sin støtte. Også Fredriks pasje, Keith, var innforstått med planene, men han kom seg unna etter å ha varslet prinsen om at planen var avslørt. Fredrik ble snart tatt til fange. Et kompromitterende brev avslørte at Katte var kjent med Fredriks planer, og snart ble også han fengslet.

Henrettelsen[rediger | rediger kilde]

Begge ble stilt for krigsrett i Schloss Köpenick. Retten fant Katte skyldig i desertering og dømte ham til fengsel på livstid, mens de erklærte at de ikke hadde forføyning til å dømme kronprinsen. Kongen skjerpet dommen til til dødsstraff, sannsynligvis fordi han ønsket å statuere et eksempel overfor det han anså som oppsetsige adelsfamilier i Magdeburg og Altmark. Katte ble halshugget på festningen Küstrin og kongen tvang kronprins Fredrik til å overvære til henrettelsen fra et festningsvindu. Fredrik, som sannsynligvis var falt bevisstløs om rett før henrettelsen, var dypt deprimert i tre dager og nevnte senere knapt Katte med et ord.

Kattes levninger hviler i krypten til kirken i Wust.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

I Hans Hermann von Kattes siste brev til sin far uttrykte han en dypfølt gudstro og hans siste ord før henrettelsen var «Herre Jesus Kristus...» .

I samtidens nedtegnelser om von Katte framstilles han på ulik måte. Kronprins Fredriks søster, Wilhelmina, beskrev ham som gretten og mutt, men kjekk med tykke øyenbryn. Andre beskrev ham som meget kjekk og i henhold til ryktet var han en skjørtejeger.

Vennskapet mellom von Katte og kronprinsen og det tragiske endeliktet har gitt inspirasjon til en rekke romaner, teaterstykker og filmer som i varierende grad vektlegger et rykte om et homoseksuelt forhold mellom de to.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Hans Hermann von Katte – galleri av bilder, video eller lyd på Wikimedia CommonsRedigere på wikidata