Hannah Chaplin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hannah Chaplin
FødtHannah Harriet Pedlingham Hill
6. aug. 1866[1][2]Rediger på Wikidata
London (Storbritannia)
Død28. aug. 1928[3]Rediger på Wikidata (62 år)
Glendale (USA, California)
BeskjeftigelseSkuespiller, sanger, danser, låtskriver, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
EktefelleCharles Chaplin, Sr. (18851891)[4]
Leo Dryden
FarCharles Frederick Hill[5]
MorMary Ann Terry[5]
BarnSydney Chaplin
Charlie Chaplin
Wheeler Dryden
NasjonalitetStorbritannia
GravlagtHollywood Forever Cemetery

Hannah Chaplin (født 11. august 1866, død 28. august 1928) var en britisk underholdningsartist og mor til den kjente skuespilleren Charlie Chaplin.

Hun var født Hannah Harriet Pedlingham Hill i Camden Street, Walworth, London, datter av Mary Ann (født Terry) og Charles Frederick Hill. Hun ble Varietéartist og brukte kunstnernavnet «Lily Harley».

Den 16. mars 1885 fødte hun Sydney John Hill, senere Sydney Chaplin og 22. juni samme år giftet hun seg med Charles Spencer Chaplin som også var varietéartist. Deres sønn Charles ble født 16. april 1889.

Den 31. august 1892 fødte hun George Wheeler Dryden, sønn av varietéartisten Leo Dryden. George var derfor halvbror til Charles and Sydney Chaplin. På grunn av hennes forhold til Dryden ble Hannah separert kort etter Georges fødsel. Hannah tok seg av Charlie og hans eldre bror Sydney, mens George bodde hos sin far.

Da Charlie var 5 år gammel var han med sin mor på en opptreden på «The Canteen», en underholdningsscene drevet av den britiske hæren i Aldershot i Hampshire, Hannahs stemme sviktet og unge Chaplin gjorde sin første improviserte opptreden. Hendelsen ble vist i filmen Chaplin, basert på hans liv, og lansert i 1992.

Hannah Chaplins mentale helse var sviktende og hun fikk et sammenbrudd i 1895. I juni 1896 tok hun sammen med sønnene opphold på Lambeth arbeidshus og etter noen uker ble guttene sendt til Hanwell School for Orphans and Destitute Children.

I 1898 hadde Hannah et nytt sammenbrudd og guttene bodde en periode hos sin far. Fra mai 1903 til september 1912 var Hannah ved Cane Hill Lunatic Asylum i Surrey. Charlie Chaplin skrev senere om et besøk de to brødrene gjorde hos sin mor i 1912:

Det var en deprimerende dag for hun var ikke bra. Hun hadde akkurat kommet over en periode med å synge salmer og hadde blitt plassert på et polstret rom. Pleiersken hadde advart oss om dette i forkant. Sydney var inne hos henne, men motet sviktet meg, så jeg ventet. Han var opprørt når han kom tilbake og fortalte at hun hadde fått sjokkbehandling med kald dusj og at ansiktet hennes var ganske blåfarget. Det fikk oss til å bestemme oss for å plassere henne i en privat institusjon, vi hadde råd til det nå.[6]

Hennes to sønner tok Hannah ut av Cane Hill og plasserte henne i Peckham House, en privat institusjon, men hun ble tilbakeført til Cane Hill Asylum i mai 1915 da brødrene ikke betalte den ukentlige summen for oppholdet. I 1921 tok sønnene henne til California og tok seg av henne der, frem til hennes død i 1928.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ books.google.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Find a Grave, besøkt 24. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Chaplin: A Life (hardcover 4 ed.), side(r) 73, kapittel 5[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Charlie Chaplin[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Charlie Chaplin, My Autobiography Bodley Head (1966)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David Robinson: Chaplin. Sein Leben, seine Kunst, Diogenes, Zürich 1993, ISBN 3-257-22571-7