Handlingsplan mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Handlingsplan mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile refererer til en rekke handlingsplaner i forskjellige norske kommuner. Den første handlingsplanen ble vedtatt i byrådet i Oslo 6. juni 2006 etter et forslag fra bystyrerepresentant Trond Jensrud (A) og utarbeidelsesvedtak fra 22. juni 2005. Planen bygger på NOVA-rapporten «Levekår og livskvalitet blant lesbiske kvinner og homofile menn» fra 1999 og den påfølgende stortingsmeldingen «Levekår og livskvalitet for lesbiske og homofile i Norge» fra 2001. Handlingsplanen legger spesielt vekt på behovet for å støtte unge homofile i identitetsutvikling, synliggjøre homofile med innvandrerbakgrunn, øke aksepten for homofile i idretten, og redusere mobbing av homofile skoleelever.

I 2015 la byråd for kultur- og næring Hallstein Bjercke (V) fram forslag til en ny handlingsplan. Planen skal etter planen vedtas i Oslo bystyre 17.juni 2015. Den nye handlingsplanen inneholder også tiltak knyttet til transpersoner og bifile, som ikke var omhandlet i den første planen. Den nye handlingsplanen innebærer blant annet at Oslo ikke lenger skal kreve at man oppgir kjønn dersom det ikke er nødvendig, og åpne for en tredje kjønnskategori der det er mulig.

Det har etter en oppfordring fra barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem blitt vedtatt utarbeidelse av tilsvarende handlingsplaner i Alta, Tromsø, Bodø, Bergen, Kristiansand, Arendal, Porsgrunn, Tønsberg, Drammen, Lillehammer, Hamar og Fredrikstad, mens Ålesund totalt avviste idéen med den begrunnelse at det ikke er behov for slikt i deres kommune.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nygård, Elin (24. januar 2007). «Kommunene tar homoplaner på alvor». Blikk.no. Arkivert fra originalen 28. september 2007. Besøkt 4. mars 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]